64 almanak terzinin meslek aşkı evvel günkü tazeliğini koruyor

64 yıllık terzinin meslek aşkı geçmiş günkü tazeliğini koruyor

ORDU Ordu’nun Ünye ilçesinde canlı 79 yaşındaki Bekir Gazezoğlu, havalename iz olan terziliğini önceki günkü aşkla yaşatmaya bitmeme ediyor.

Ordu’nun genişlik nemli ustası olan ve 64 almanak eksik asrı geçirdiği mesleğini Ünye’nin Çınarlık Mahallesi Çınarlık Caddesi üstünde devam ettiren Bekir Gazezoğlu, havalename mesleğin teknolojiye yenildiğini ve eskiye gereğince azaldığını söyledi. Çocukluk yıllarında babasının tıpkısı mahir yanına şakirt olarak vermesiyle hayatı değişen dört bala babası Bekir Gazezoğlu, 64 almanak mesleğinde ise onlarca çırak ve ateş parçası yetiştirmenin gururunu yaşıyor.

“İlk ustalığım 1964 yılında başladı”

İstiklal Gazisi babasının çocukluk yaşlarında dikici yanına çırak vermesiyle hayatı değişen 79 yaşındaki 64 almanak dikici Bekir Gazezoğlu, “Babam zamanında İstiklal Gazisi bire bir çiftçiydi. ve benim çocukluk yaşlarımda ilçemizde terzilik eden Fethi Yazıcıoğlu diye niteleyerek tıpkısı ustanın yanına şakirt namına verdi. Orada ben tahminî 2 yıl yamaklık yaptım. Henüz sonradan yamaklık yaptığım yerin karşısına Üstün diye niteleyerek bire bir dikici ustası taşındı. Elan sonradan 1958 yılında onun yanına geçtim. 1964 yılında askere gittim ve geri geldiğimde Balaban Cami’nin önüne dikişçi dükkanı açtım. önce ustalığım o zaman başlamıştı” dedi.

“Yurtdışında ve yurtiçinde kul yetişen onlarca dikişçi ustalarım var”

Mesleği süresince sıkıntılı içi ve sıkı dışında onlarca becerikli yetiştirdiğini söyleyen Bekir Gazezoğlu, “Esasta terzilik çokça güzel aynı çığır ama çokta el tıpkısı meslektir. Bu meslekte evvel götürmek geçişsiz. Elhak o zamanın yıllarında bu kadar mesleklerde sabretmekten apayrı ayrımsız çare yoktu. Zira o günün şartlarında meslekler genişlik çok servet kazandıran hisse senedi oluyordu. Şu dakika günümüzde ise Amerika, İsviçre, Almanya kabil ülkelerde işlek çıraklıktan gelme onlarca dikişçi ustalarım var. Kendileri şu an mesleklerini yapıyor ve Türkiye’ye geldiklerinde kesinkes beni konuşma ediyorlar” diye konuştu.

“Ismarlama patika vermek üzere”

Ismarlama iz olan terziliğin yavaş yavaş bittiğini ve eskiye göre hazır giyimlerin daha çok tercih edildiğini tabir eden Gazezoğlu, “Imdi havalename meslek bayılmak amacıyla. Çünkü değme husus uygulayım bilimi üzerinden yapılıyor ve giyiliyor. Ilkin devretme terzilik yapılıyordu ve amade çok tutulmuyordu. Amma demincek acun standartlarında amade konfeksiyon işleri devam ediyor. Nedeniyle geçmişteki kadar havale olayını de aratmıyor. Beni soracak olursanız yaş bakımından ego dahi eskidim. Bu mesleğin havale işi haddinden fazla yavaşlar ama öleceğini düşünmüyorum. Çünkü bibi içimizde yaşayıp hazır elbiseyi eline almayan insanlar var. Ismarlamaya alışkan eski adamlar ve maddesel durumu bereketli olanlar var. Filhakika maddi durumu bereketli olanlarda çokça amade giymiyor. Amma günümüzde bu eskiyi varagelmek isteyen insanlarımız bile azaldı” şeklinde konuştu.

Share: