82 yaşındaki tekaüt akademisyen antika kentteki hafriyat çalışmalarına bindi veriyor

Emekli akademisyen Prof. Dr. Para Bakırer, ilerleyici yaşına karşın Tokat’taki Komana Pontika Antik Kenti’nde ölçülü çalışmalarda fahri yerine kayran alıyor.

Kaynaklara bakarak, Mitridat Krallığı’nın yönetiminde oylumlu bir kültür sarayı olan ve Roma İmparatorluğu döneminde dahi özerkliğini koruyucu Komana Pontika, Anadolu tanrısı Ma’ya satı şerif bir alandı.

Aynı zamanda tecim merkezi olan nahiye, o dönemde mukaddes alanda planlı festivaller, ensesi kalın iş yeri ve kenti çevreleyen mübarek arazisiyle Anadolu’nun mecmu bölgelerinden ziyaretçi çekiyordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen, Tokat Valiliği vasıtasıyla desteklenen Komana Pontika Kazı Bilimsel Araştırma Projesi, 2004 yılında uygulamaya konuldu.

Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antika kentin dönüş yüzüne çıkartılması için başlatılan hafriyat çalışmaları 14 yıldır sürüyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimari Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Itır Erciyas başkanlığında hesaplı bu yılki kazılara 12 kişilik bilimsel yıldız bilimi ile 15 iştirakçi katıldı.

ODTÜ Mimari Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden emekli öğretim üyesi 82 yaşındaki Prof. Dr. Mevcudiyet Bakırer, 6 yıldır antika kentteki çalışmalara katılıyor. Bakırer, kazıda sâdır pencere eserler üstüne tetkik yapıyor.

“Talim üyeleri amacıyla tekaütlük diye aynı madde olmuyor”

Bakırer, AA muhabirine, 42 yıl hizmet verdikten bilahare 15 sene evvel ODTÜ’den emekli olduğunu söyledi.

Emekliliğinin ardından çalışmalarına devam ettiğini anlatan Bakırer, “Komana’da bu dönemde Bizans kademesinde çıkan camlar üzerinde iş yaptık. Farklı arkeolojik alanlarda sâdır Bizans camlarıyla ilişkisine baktık.” dedi.

Komana’da, rustik bire bir yerleşim olmasına rağmen kadeh alanında faik şeyler yapıldığını vurgulayan Bakırer, “Seramik üretimi dahi benzeri şekilde son kademe ümranlı. Komana, Rum’nun çokça katmanlı kültürünün pir aynı örneği. Bir Nice yerde kazılardan çıkan camlar üstünde icraat yaptım.” diye konuştu.

Komana’da 2016 yılından bu yana çalıştığını dile getiren Bakırer, şunları kaydetti:

“Heybetli olan bilgidir. Öğretim üyeleri için emeklilik diyerek tıpkısı molekül olmuyor, araştırmalar bitmeme ediyor. Hoppadak statünüz değişiyor. Tekaütlük benim üzere on paralık ayırt etmedi. Motamot devam ediyorum. Benim amacıyla fark eden, afiyet nedenleriyle akım kabiliyetimin azalması. Iyi olsunlar, grup üyeleri bu konuda bana müzaheret ediyor. Bu zorluğu aşmaya çalışıyorum.”

Share: