Icra Vekili Ersoy: Rüçhan amaç maksimum sayıda insanımızı ekin ve sanatla buluşturmak

Icra Vekili Ersoy: Rüçhan misyon azami sayıda insanımızı hars ve sanatla buluşturmak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Hars Yolu Festivalleri’nin maliyetine ilgilendiren, “Burada maliyet odaklı çalışmıyoruz açıkçası. Bizim rüçhan hedefimiz azami sayıda insanımızı kültür ve sanatla buluşturmak. Hamur sıkıntımız bulunmayan. Biliyorsunuz; Turizm Bakanlığı, turizmden da çok dokunaklı gelir elde ediyor. Turizmden elde ettiğimiz gelirin tıpkısı kısmını çokça abat tıpkı şekilde kullanabiliyoruz” dedi.

Ekin ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1 Ilk Teşrin’birlikte başlayacak ‘Hükûmet Merkezi Kültür Yolu Festivali’ne ilgili Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Cezire Ankara’üstelik planlı lansman programına katıldı. Bu sene Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında planlı etkinliklere değinen Ersoy, “Türkiye Hars Yolu Festivallerimiz dahilinde bu sene 5 ilimizde şappadak; çok elan kapsayıcı, çokça henüz vâsi etkinliklerimizle vatandaşlarımıza misilsiz bire bir firez görüşme deneyimi yaşatıyoruz. Çanakkale’üstelik 16-25 Ilkgüz beyninde düzenlediğimiz Troya Ekin Yolu Festivalimizi başarıyla tamamladık, Konya Mistik Çalgı Aleti Festivalimiz bile 22 Ilkgüz’de başladı, 30 Ilkgüz’e büyüklüğünde devam edecek” diye niteleyerek konuştu.

‘GASTRONOMİ ZENGİNLİĞİMİZİ BIRLIKTE ORTAYA KOYACAĞIZ’Nazır Ersoy, uluslararası aşevi istimara sistemi ‘Michelin Rehberi’nin İstanbul’a özel hazırladığı seçki üzerine, “bu arada bir ayraç açarak söylemek isterim ki Michelin Rehberi’nin İstanbul’a hususi adına hazırladığı seçki bile İstanbul’daki festivalimizin sürdüğü tarihte, yani 11 Teşrinievvel’dahi törenle açıklanacak. Sonuçları bizler üstelik heyecanla bekliyoruz. Bu yılki festivallerde, gastronomi alanında da değişik etkinliklerle ülkemizin bu konudaki zenginliğini ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.’5 BİNE YAKIN SANATÇI DÜZLÜK ALACAK’Icra Vekili Ersoy, Başşehir Ekin Yolu Festivali’nin ise Ulus ve çevresinde gerçekleşeceğine meni ederek şöyle konuştu: “Payitaht Hars Yolu Festivalimiz, Ankara kadar köklü tıpkı geçmişe erbap olan Budun semti ve çevresindeki tarihi ve kültürel mekanları içine düz 4,7 kilometrelik tıpkısı güzergah üzerindeki 70 farklı noktada gerçekleşecek. Curcuna, 500’den çok etkinlikle Ankaralıları ve yer illerdeki sanatseverleri, 5 bine mail sanatkâr ile buluşturacak. Başkentin firez ve konuşma adası CSO Cezire Ankara, Süper Film Yıldızı Ajda Pekkan’dan dünyaca adlı şans artist Yusuf İslam’a, Fado şarkılarını cemi dünyaya ulaştıran Mariza’dan Emel Sayın’a kadar birbirinden değerli sanatçıların konserine karı sahipliği yapacak. CSO ve Azamet Çoksesli Korosu, Alman besteci Carl Orff’un bengi eseri ‘Carmina Burana’ konseriyle sanatseverlerle buluşacak. Festival bünyesinde Ankara’nın hükûmet merkezi oluşunun 99’uncu yılı, bin seğmenin katılımıyla gerçekleşecek seğmen alayı ile kutlanacak.”‘HEDEFİMİZ, FESTİVALLERİ YAYGINLAŞTIRMAK’Festivallerin kapsamının genişleyeceğine de değinen Ersoy, “Beyoğlu ve Başkent Firez Yolu Festivallerimiz sürerken, bu coşkuya 8-16 Teşrinievvel ortada Diyarbakır dahi katılacak. Diyarbakır Talih Ekin Yolu Festivali, 2 binden çok sanatçının katılımıyla, 500’den çok etkinliğe familya sahipliği yapacak. Bu çevirgeç ile şimdiden müjdesini çevirmek isterim kim gelecek yıl mart ayında, İzmir’dahi kâin tarihi Alsancak Tekel Fabrikası’nı aynı hars ve nutuk kompleksine dönüştürmüş kendisine hizmete açacak ve ardından da nisan ayında festivallerimizin kapsamına İzmir’imizi de ekleyeceğiz. Antrparantez Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nı ve Gaziantep Gastronomi Festivali’ni de yine Türkiye Firez Yolu Festivalleri kapsamına alacağız. Bunları eklediğimiz zaman 8 şehre ulaşmış olacağız önümüzdeki sene; amma 1, 2 kent daha ekleyeceğiz. Önümüzdeki sene hedefimiz 10 site olacak. Hedefimiz bu, ülkemizdeki seçkin vatandaşımızın ekin zenginliklerine erişmesi için çalışıyoruz. Hedefimiz, festivallerimizi herkese ulaşacak şekilde yaygınlaştırmak. Festivallerimiz kapsamında ücretli etkinliklerimiz da var; ama etkinliklerin çoğu ağız ağıza ücretsiz ve bölüt engelsiz” dedi.’KAYNAK SIKINTIMIZ YOK’

Nazır Ersoy, festivallerin maliyeti hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Burada maliyet odaklı çalışmıyoruz türkçesi. Bizim rüçhan hedefimiz maksimal sayıda insanımızı firez ve sanatla buluşturmak. Kök sıkıntımız namevcut. Biliyorsunuz, Turizm Bakanlığı turizmden bile haddinden fazla kırıcı gelir elde ediyor. Turizmden elde ettiğimiz gelirin benzeri kısmını çok bayındır tıpkısı şekilde kullanabiliyoruz. Firez ve sanatta markalaştığınız antlaşma turizm açısından rakiplerinizle fazlalık şekilde ayrışıyorsunuz. Hars ve laf etkinlikleriniz sizin turizminizi dahi çekim noktası haline getiriyor. Onlar sizi markalaştırıyor, siz markalaştıkça dahi elan aşkın turizm geliri elde ediyorsunuz.”Avrupa’daki gaz sorununun Türkiye’ye mevrut gezici sayısına tartı yazar etmeyeceği sorusuna ise Nazır Ersoy, “Bunlar magazin haberleri. Bizim üzere heybetli olan; siz turist yolmak istiyorsanız 2 parça sırrı var bunun. Aynı tanesi; haddinden fazla ağırbaşlı lansman yapacaksınız, 2’ncisi mevrut turiste çokça ferah hizmet vermek. Bu ikisini gerçekleştirdiğiniz sürece gelen gezmen temas geçen yıl artar” diyerek konuştu.Moskof ödeme sistemi ‘Mir’ hakkında ait büyüklük kurumlarının çalıştığını belirten Ersoy, Acımasız turistin akça getirme konusunda tıpkısı sıkıntısı olmadığını, Rus turistin nakit gider bile yapabildiğini rapor etti. Turizm verileri hakkında ise Ersoy, “Henüz önce 42 milyon olan gezici sayımızı 47 milyon namına rötuşlu ettik. Şu an rezervasyonlarımız haddinden fazla mebzul gidiyor. İnşallah bu hedefi dahi yıl sonuna doğru fevk akıllıcasına düzeltilmiş edeceğimizi düşünüyorum” görüşlerini paylaştı.

Share: