Sonuç an marifet | Kızılırmak’ta balık tutarken bulduğu tarihi eseri müzeye kazandırdı

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde kıpırdak Ahmet Zengin’in, Kızılırmak’ta balık tutarken bulduğu taş blok müzeye konuldu.

Geç Eti dönemine ait olduğu oranlama edilen ve Hititlerin dini törenlerde kullandığı, üstünde eş ve boğa figürü kâin ortostat (figürlü taş blok), 23 Mart 2022’den bu yana Kazı Bilimi Müzesi’nde sergileniyor.

Amelî Mahallesi’nde zihayat Ahmet Varlıklı, AA muhabirine, Kızılırmak’ta bulduğu taş bloğu sakil olduğu üzere yegâne başına kaldıramayınca arkadaşlarından arkalama istediğini anlattı.

Varlıklı, “Üzerinde âdem resmi gördüm. ‘Güzelmiş, bahçeme koyayım’ dedim. İki hayat yükleyemedik, köyden benzeri hempa elan getirdim. Sonunda köye getirdim. Bahçemde 7 ay durdu. Selçuklu Müzesine bir arkadaşımı ziyarete gelmiştim, aynı taşlardan orda birlikte vardı. ‘Benim bahçede bile var bundan, eş bakın’ dedim. Iyi olsunlar geldiler, müzeye taşıdılar.” diye konuştu.

Eserin müzeye konulmasına sevindiğini anlatım eden Varlıklı, “Yerini bulmuş oldu. Büyükşehir Belediyesinin dergisinde ‘Köşeyi Dönen Adam’ diye niteleyerek bu eserle ilişkin alfabe yazmışlar. Köyde ünlü oldum, ‘Ahmet, köşeyi dönmüşsün’ diyorlar. Tıpkı teklik dünyalık birlikte almadım, irade birlikte etmedim.” dedi.

Alacahöyük’teki örneklere benziyor

Taş bloğun müzeye getirilmesinde emeği olan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Tarihi Yapılar Hile Müdürü Fehmi Devir ise küçük ay ayında eserin fotoğrafını görür görmez İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüyle eş güdümlü olduklarını, Zahmetsiz Mahallesi’ne gittiklerini ve bahçedeki eseri paletin üzerine yerleştirerek güvenle müzeye taşıdıklarını anlattı.

Tarihi eseri ayrıntılı incelediklerini tamlayan Güneş, şöyle konuştu:

“Bu yayın haddinden fazla eski tıpkı eser. Üzerindeki boğa ve insan figürünü gördüğümüzde bunun galiba Geç Hitit dönemine ilişkin olduğuna yetinme getirdik. Pers dönemine ilgilendiren bir sunak olabileceğiyle ilişik bile müze uzmanlarında tıpkısı orgazm oluştu amma yüksek ihtimalle Geç Eti dönemi, yani Rum eserlerinden biri. Galiba ortostat. Benzerleri Çorum Alacahöyük’te mevcut. Bu mahsus bir tane değil. Çünkü dini bire bir ritüeli gösteriyor. Bir boğanın kurban sahnesi. Buradan yola çıkarak tığ bu kanaate vardık. Özellikle Alacahöyük’teki örneklerine baktığımızda dini ritüeller, erdemli rütbeli kişilerin yapmış olduğu tıpkısı ritüel. Bunu kayaç parçalarına yerleştiriyorlar. Benzeri lego kabil düşünün.”

Eserin bulunuşuyla ilişik Büyükşehir Belediyesinin çıkardığı Şehir Dergisi’nde ayrımsız yazı kaleme aldığını belirten Gün, “Eserde insanın baş kısmı yok. Ayrımsız dahi adam figürü bilcümle köşeyi dönüyor. Biz birlikte dergide ‘Köşeyi Dönen Adam’ başlıklı alfabe yazdık, az buçuk espri semirtmek istedik. Hititlerdeki savaşçıların olduğu eserlerde bu figürü görebilirsiniz. Bu figür iki boyutlu, karşıdan bakınca boğanın vücudunu ve herif figürünü görüyorsunuz, başka cepheden bakınca boğanın başını, insanın elini ve ayaklarını görüyorsunuz. Bu bile ortostat parçasının, bütünün köşesine konulduğunu gösteriyor.” değerlendirmesini yaptı.

Share: