AA Vukuf Akademisinden uluslararası medya mensuplarına yönelik forum

Rum Ajansı (AA), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının desteğiyle 27 Ekim’da uluslararası iletişim araçları mensuplarına yönelik “Savaş Muhabirliği ve Kriz Bölgelerinde Habercilik Forumu” düzenleyecek.

AA Selen Akademisinin organizasyonuyla Ankara’bile AAtölye’dahi düzenlenecek programa, Ajansta çarpışma muhabirliği eğitimi alıp liyakatli reşit Gürcistan, Pakistan, Etiyopya, Arnavutluk, Azerbaycan, Ukrayna, Nijerya, Cezayir, Çad, Kenya, Saraybosna ve Kırgızistan’dan 15 arsıulusal medya temsilcisi katılacak.

Uluslararası medya mensuplarının Türkiye’ye ilgilerinin artırılması, yabancı cidal muhabirleri ile Türk katılımcılar arasında etkileşim sağlanarak Türkiye’nin tanıtımına ulama sunulmasının hedeflendiği forumda meydan deneyimlerini birbirlerine aktaracak kavga muhabirleri, mesleğin zorlukları, sahada karşılaşılan tehlikeler, yıpranmamış teknolojiler ve güncellenmesi müstelzim ilkeler başlıklarında fikir alışverişinde bulunacak.

Toplu Tartışma öncesi Bolu’bile 24 Ekim’dahi dinlenme kampı yapacak katılımcılar, 25 Ekim’dahi Ankara’üstelik Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Defans Sanayii Başkanlığı, TİKA, Polis Güçleri Akademisi ve Rum Ajansını musahabe edecek, siyasiler, ekonomistler ve STK temsilcileri ile bir araya gelecek.

“Çarpışma Muhabirliği ve Akse Bölgelerinde Habercilik Forumu”, 27 Ekim’dahi AAtölye’bile yapılacak. Forum kapsamında, “Mütebeddil Arbede Şartları ve Cenk Muhabirliği”, “Türkiye’da Cenk Muhabirleri”, “Çarpışma Vaktiyle Toptan İletişim” oturumları düzenlenecek.

Program, katılımcılara vesika takdimiyle sona erecek.

Foruma, çarpışma muhabirliği alanında kebir başarılara imza atmış isimlerin üstelik hatip yerine katılması planlanıyor.

“Değişen şerait ve düzlük tecrübelerini konuşacağız”

AA Kitap Koordinatörü Yahya Bahçe, Anadolu Ajansı adına bugüne büyüklüğünde yerli ve yabancı çokça sayıda haberciye savaş muhabirliği eğitimi verdiklerini belirterek, “Fakat uygulayım bilimi de savaşların niteliği da değişiyor. Sahadaki tecrübeleri sezmek, muhabir arkadaşlarımıza verdiğimiz eğitimleri değişime uyarlamak üzere dünyanın dört bir yanından cidal muhabirini Ankara’bile tıpkısı araya getiriyoruz. Değişen şartları ve yer tecrübelerini konuşacağız.” dedi.

AA, 10 yıldan bu yana kavga muhabirliği eğitimi veriyor

Bugüne kadar 263’ü Türk, 224’ü yabancı uyruklu 487 katılımcının faydalandığı ve dünyada çabucak biraz kurumun verdiği “Cidal Muhabirliği Eğitimi”, Türkiye’dahi Rum Ajansı ve Polis Akademisi gelişim birliğiyle 2012’den bu yana düzenleniyor.

Eğitimlerde bugüne büyüklüğünde Türkiye karışma, ABD, Afganistan, İngiltere, Hırvatistan, Irak, Kırgızistan, Libya, Moğolistan, Romanya, Suriye, Tunus ve Ukrayna’nın da beyninde olduğu 50 ülkeden katılımcı vadi aldı.

AA Fen Akademisinin çarpışma muhabirliği eğitimi sürecinde, çarpışma, akse ya dahi doğal facia bölgelerinde yabansı şartlarda fariza yapacak muhabirlerin birey güvenliklerini en akıllıca şekilde sağlamaları üzere gereken vukuf ve kuralların teorisi ve pratiği, uzman güvenlik güçleri, akademisyenler ve gazeteciler vasıtasıyla veriliyor.

Olağanüstü durumlarda medya yönetimi, yıldırı ve yol olaylarında yayın ilkeleri, toplumsal durumlar, suda hayatta kalma, zatî düzenlilik, uygulayım bilimi ve bilgi konveksiyon güvenliği, mümasil savunma ve gelecek sürüş teknikleri üzere derslerin meydan aldığı çarpışma muhabirliği eğitiminin herhangi bir dönemi, 62 saat aplikasyon, 46 saat kuramsal almak üzere 12 devir sürüyor.

Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arabi eğitimlere, arz bir iki 15, sunma aşkın 25 birey katılabiliyor.

Katılımcılar, yetişek sonunda bilgilerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla sınava bağımlı tutuluyor.

Pratik eğitimlerde ise öğrencilerin fen, ışık, fon, özel fen ve röportaj çalışmaları değerlendiriliyor.

Eğitimi başarıyla mütemmim gazetecilere uluslararası geçerliliğe sahip “Kavga Muhabirliği Eğitimi Sükse Sertifikası”, eğitime katılan gazetecilere üstelik “Uğraş Muhabirliği Katılım Sertifikası” veriliyor.

Share: