Akıbet dakika tutum: 4 bin yıllık Hitit Barajının turizme kazandırılması üzere mesai başlatıldı

Çorum’un Alacahöyük köyünde Hititler vasıtasıyla tahminî 4 bin yıl ilk inşa edildiği hesap pusulası edilen ve Anadolu’nun genişlik sakat barajı adına değerlendirilen Eti Barajı’nın turizme kazandırılması için mesai başlatıldı.

Çorum’un akıbet yıllardaki en makro turizm yatırımları ortada gösterilen Hitit Köyü Projesi ve Alacahöyük Gölpınar Eti Barajı Projesi çerçevesindeki yeniden düzenleme çalışmalarında konkre adımlar atıldığını açıklayan Fehamet ve Su İşleri (DSİ) Umumi Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, “Çorumlu hemşehrilerimize bugün benzeri sava henüz veriyoruz. Hitit Köyü Projesi reorganizasyon çalışmaları ile ilgilendiren 9 Kasım’da eksiltme yapacağız” dedi.

Hititlerden kalma tarihi barajı baştan canlandırmak ve turizme vermek üzere DSİ Genel Müdürlüğü vasıtasıyla yeniden mesai başlatıldığı ifade eden Akçe, “Çorum Hitit Gökpınar Barajı Park işini 9 Kasım’da münakasa edileceğiz. İş çerçevesinde bulunan yapıların restorasyonu ve yer düzenlemesi yapılacaktır. İhalenin yapılmasının ardından 2023 yılında çalışmalara başlanacak ve ayrımsız sene içerisinde üstelik İnşallah tamamlanacaktır. Bu cesim projenin Çorum ilimize berceste olmasını diliyorum” diyerek konuştu.

Dünyanın bildirme iri medeniyetleri ortada kayran düzlük Hititlerin, 3 bin sene evvel nesir ettiği, Anadolu’nun geçmiş barajı olma özelliğine sahip olan Eti Barajı DSİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla ati nesillere aktarılması amacı ile siper altına alınmıştı. Kasaba düzenlemeleri ile gelişigüzel toplamda 277 dekarlık sahadaki toplumsal tesisler, Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi, misafirhane, kitabevi, sergi ve konferans salonu, komutan büfeleri, yürüyüş bantları, otopark, Hitit arabalarıyla yapılabilecek geziler amacıyla yollar, baraj ve kazı alanları için durum terasları, tabiatıyla ekincilik alanları, laboratuvar, atölyeler mamul, ancak işletmedeki sorunlar sebebiyle kullanılmaya başlanamamıştı. – ÇORUM

Share: