AKPM Üyesi Emine Berrak Günay, Avrupalı parlamenterlere KETEM’i anlattı

YANLIŞSIZ Fırka Eskişehir Saylav ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Üyesi Emine Vazıh Günay, AKPM Genel Kurulu’ndaki Women@Pace Toplantısı’nda meme başı kanseriyle mücadeleye ilgili Türkiye’deki Kanser Er Kişileştirme, Tarama ve Terbiye Merkezleri (KETEM) için bilgilendirme yaptı.

Günay’ın iletişim ofisinden yapılan açıklamada görüşlerine düz sunulan Emine Ziya Günay, Avrupa Konseyi Kadın Milletvekilleri Grubu adına göğüs kanseri karşı benzeri seminer düzenlediklerini belirterek, bu toplantıda KETEM ve turist KETEM uygulamasını sükse öyküsü namına paylaştığını kaydetti.

Güney, KETEM’lerin kanserde erken teşhis ve taramanın önemi üstüne toplum farkındalığını yetişek marifetiyle artırmak, er yakalanabilir kanserlerde toplum tabanlı tarama faaliyetlerini kaçırmak, tüm bu operasyon sonucunda birlikte önlenebilir ve er yakalanabilir kanserlerin görülme sıklığını ve ahiret yolculuğu oranlarını kesmek amacıyla faaliyet gösteren bir çekicilik olduğunu anımsattı.

KETEM’lerde tarama programlarının ücretsiz yürütüldüğünü vurgulayan Günay, şunları bildirdi:

“Kırsalda zinde kadınlarımız tarama üstüne dezavantajlı konumda olabiliyor. İşte burada Duraksız KETEM’lerin rolü balaban. Rustik ve dezavantajlı gruplarımıza illerimizde ve ilçelerimizde mobil tarama araçları ile tarama hizmeti verilmekte. Ilkgüz 2022 tarihi itibarıyla seçme ilde sunma birkaç çabucak olmak amacıyla 347 amansız hastalık tarama merkezi mevcut. Bunlardan 41’i cümbüşlü amansız hastalık tarama aracı olup kırsal ve dezavantajlı gruplara hizmet vermektedir. Fransa’bile birlikte hakeza aynı uygulamanın olduğunu öğrendik ancak bu kadar yaygın tarama eden ülke Türkiye. 2021’birlikte tüm Türkiye KETEM’lerinde 237 bin kişiye tarama mamul. Eskişehir’den kat sayı verirsek, 2021 yılı bicik kanseri üzere yapılan tarama sayısı 2 bin 400, ikinci basamağa sevk edilen 159, teşhis düzlük 7 dirilik. 2022 yılı geçmiş 9 ay içre yapılan tarama sayısı 3 bin 900 civarı. İkinci basamağa atıf edilen 319, tanılama düz 9 kişi. Bire Bir kadının hayatını yetişmek, bire bir ailenin ve yakınlarının hayatını yetirmek, toplumu çevirmek demektir. O ahit ‘Ben da varım’ diyoruz, taramalara katılıyor ve çevremizdekileri katılmaya motivasyon ediyoruz.”

Share: