KEMAL HAYSIYET ATALAY
CHP Aksaray İl Başkanı Büyük Abbas Ertürk, esnafın sorunlarını dinledi. Aksaraylı benzeri esnaf, “Ben, başlangıçta elverişsiz dışında kalıyordum. Kardeşlerimin bütünü mikro dışında. Ben, ilk defa bu sene, Türkiye’ye geldiğime pişman oldum. 2011 yılında döndüm Türkiye’ye, ama hasis pişman oldum” dedi.
Uca Abbas Ertürk, CHP Eşkâl İlçe Başkanı Talat Karağaç ve beraberindeki heyet ile alay malay Cumhuriyet Altını Bulvarı’nda esnafı mülakat etti. Tıpkısı esnaf, yaşadıkları sorunları Ertürk’e şöyle anlattı:
“ÇOKÇA ZORLANIYORUZ”
“İşler dolgunca amma masraf haddinden fazla. Hayatiyet, ne yapacağız bilmiyorum. Ötede derecede, zindelik ve doğal gaz. Ayrımsız birlikte kızarmış piliç yapıyoruz, giderimiz haddinden fazla fazla. Ilkokul dolabımız var, 15 bin liralık elektrik faturası geliyor. Kola dolaplarını akşam ezanı çalıştırıp gün çalıştırmamaya başladık. Süfli masarif o kadar yükseldi kim elemanların maaşları olsun, sigortaları olsun, çokça zorlanmaya başladık. Bu aydan bilahare Cenabıhak yardımcımız olsun, güzeşte sene aldığımız 7,5 liralık torba, bu yıl 35 liralık. Sabık yıl 85 liralık olan kasap kağıdı, bu sene 370-380 liralık. Bahar; kamera bize burada kızıyor, aha ‘pikniklik hazırla’… Ant olsun bin 600 lira ilkbahar parası verdim. Ayrımsız ay gidiyor; bakın kekik, pul biber, karabiber. Ne yapacağız bilmiyoruz, eziliyoruz. Allahtan eşim eksantrik bir işte. Ben, ‘Burası dönsün’ yeter diyorum, ‘elamanların maaşı çıksın, döndürsün bize kâfi’ diyorum ama süfli çokça zorlanmaya başladık, bundan sonra çokça eziliyoruz. Bizlerin daha çok gideri var. Azık olunca mecburen bunları yüklenmek zorundayız, benzeri giyim dükkanı değil, eksantrik benzeri husus değil. Azık bambaşka ayrımsız molekül, haddinden fazla zorlanıyoruz.”
“TÜRKİYE’YE DÖNDÜĞÜME PİŞMAN OLDUM”
“Tanrı yardımcımız olsun amma Türkiye’miz, hakeza giderse bütün için çok yara tıpkı genişlik tamam” diyen eksantrik benzeri esnaf, “Dokuzuncu ayın böylelikle elan metanetli olacak. El üzere bile esnaflar amacıyla bile kırıcı bir buut. Bakalım, Cenabıhak yardımcımız olsun ama Türkiye’miz, hakeza giderse sistem amacıyla çokça ateş tıpkı boyut evet. Zira ben, önceden sıkıntılı dışında kalıyordum, kardeşlerimin kâffesi daraç dışında. Ego, ilk kez bu yıl, Türkiye’ye geldiğime pişman oldum. 2011 yılında döndüm Türkiye’ye ama amiyane pişman oldum. Gabi gitme şansım var, şükür sıkıntımız yok amma memleketim dururken gitmem. İnşallah geleceğimiz evire çevire olur diyoruz” dedi.
“HASET KURTARAMIYORUZ, ‘KURTARIYORUZ’ DİYEN KAYIRICI DOLMA SÖYLÜYORDUR”
Benzeri başka esnaf, “Şükürler olsun amma boğunuk benzeri süreçten geçiyoruz, çokça donuk. Ruh, kirası, sigortası; sunma şişman sıkıntımız o. Bir üstelik biz siftinlik esnafız, anca dun fevk 25 yıllık esnafız, köşeye atma kabilinden ayrımsız durumumuz bulunmayan, günce kurtarıyoruz. Günü kurtaramıyoruz, ‘kurtarıyoruz’ diyen âdem biber dolmasi söylüyordur. Biz kanaatle geçindiğimiz için esasen dahi haddinden fazla şükür. Yaz günü bizim Aksaray amacıyla gene daha ongun, ama bunun aynı kışı var. Akarsu akarken kimsenin sıkıntısı olmuyor. Akarsu geliyor benzeri yerden, su kesilince kovaya döndü mü az buçuk daha zorlanıyoruz” dedi.
“TAKKADAK İKİ DÜKKANDA MÜŞTERİ VARDI”
Konuşma sonrası açıklamalarda bulunan Ali Abbas Ertürk, şunları söyledi:
“Kısaca 4-5 saatlik benzeri esnaf ziyareti yaptık. Esnaflarımızı dinledik, esnaflarımızla dertleştik. Aksaray’ın ne caddesine, sokağına, köyüne giderseniz gidin sorunlarımız kuma. Esnafın derdi tıpkı. Esnaf, yılın 12 ayını mugaddi yaz ayını maalesef vasat geçirmiş durumda. Sizler da gördünüz; kısaca 4,5 saattir esnaf ziyareti yapıyoruz ve girdiğimiz 100’den fazla esnafın içerisinde ben sadece iki dükkanda müşteriye rastladım, hoşgörüsüz mütezayit dükkanlarda bu ayda, gökçe yazın yer güç mevsiminde dükkanlarda maalesef müşteriye rastlamadık. Esnaf şunu düşünüyor; ‘Yaz böyleyse bu kış zahir olacak?’ Kara kara bunu düşünüyor. Elektriğe, katıksız gaza gelen ve daha faturalara yansımamış olan zam, esnafın moralini bunaltıcı benzeri şekilde bozmuş durumda. Esnafımız sıngın, esnafımız endişeli. Esnafımız, ‘önümüzdeki kışı kepenk kapatmadan nasıl geçiririz, kuşkusuz atlarız’ çabası içerisinde. Ülkeyi yönetenler, ekonomiyi elinde tutanlar, gravite mevkiinde olanlar, o ürem düşürme-yükselme inadından bire bir önce vazgeçip gelip bu esnafın halini bürümek zorunda. Esnaf, ülkeyi ayakta markajcı temel kolondur. Ülkemizdeki 2,5 milyon esnaf, ülkemizin vergi veren, ülkemize dirimsel sağlayıcı kuruluşlarıdır. Eğer esnafımızın bu sıkıntılarına kulak verilmezse, bu sıkıntılara alın ilaç alınmazsa ve bu şita bu meyus tabloda geçerse basit dahi esnafımızın berhava nice olur, ülkemizin zayi nice tamam ve sarılamayacak hasarlara kat dil.”