Bilecik’in coğrafi işaretli Çukurören biberinde 650 ton rekolte bekleniyor

Bilecik’te 150 yılı aşkın süredir üretildiği tanıdık coğrafi meni tescilli Çukurören biberinde hasat başladı.

Türk Nişancı ve Ayraç Kurumunca coğrafi belen belgesiyle tescillenen biberin hasadı üzere üreticiler sabah er saatlerden itibaren mesai yapıyor.

Merkeze kapalı Çukurören köyünde halkın ağırlıklı inikat kaynağı olan kırmızı renkteki zehir biber, hasattan sonradan kurutularak daraç içindeki eş noktalarına gönderilecek.

Köyde 37 maraba marifetiyle 320 dekar alanda üretilen biberde bu yıl tahminî 650 ton rekolte bekleniyor.

İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ve İl Hususi İdaresi ortaklığıyla hazırlanan, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansınca 600 bin lira ile desteklenecek proje kapsamında Çukurören’de oluşturulacak Köy Kalkınma Kooperatifi bünyesinde mensur edilecek makineli tüfek kurutma tesisiyle iş gücü maliyetinin düşürülüp istihsal alanlarının artırılması hedefleniyor.

Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, AA muhabirine, yetiştirdikleri biberin ağababa tohumundan elde edildiğini söyledi.

Çimlenmesinden tohumuna, üretiminden hasadına cemi aşamaların köylüler aracılığıyla yapıldığını belirten Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tohumunu on paralık değiştirmedik. Biberimizin genetik özelliği bozulmamıştır ve aroması değişik benzeri im. Bunun sırrı toprağından ve suyundan. İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğünün ‘iyi tarım uygulaması’ ile üretim yapıyoruz. Bu da kalitemize nitelik katıyor. Seçme biber biberli oluyor ama bizim biberimiz zehir olmakla bu arada yemeğin lezzetini değiştirmiyor.”

Dündar, üretimi artırmak üzere teknolojiye kadem uydurduklarını ifade etti.

Kurutma tesisi projesinin hayata geçirilmesiyle üretimi artırmayı, pazarın genişlemesini ve iri marketlerde satışı hedeflediklerini dile getiren Dündar, “Hasada başladık. İyi ekincilik uygulaması ile denetimli benzeri şekilde üretim yapıyoruz. Zararlı deva kullanılmaması üzerine üreticimizi uyarıyoruz.” dedi.

Kuru fasulye, nohut, çorba ve Arnavut ciğerinin beraberinde tüketiliyor

Üreticilerden Birol Özdemir ise mart ayından itibaren özenle ilgilendikleri biberin hasadına başladıklarını belirtti.

Emek pahal bir aksiyon yaptıklarını anlatan Özdemir, şunları kaydetti:

“Seçkin sene dalından kopardığımız biberin tohumunu çıkartarak gelecek seneye ekerek üretime bitmeme ediyoruz. Yani 12 ay önceki aşamasından serencam aşamasına kadar uğraşıyoruz. Ağırlıklı olarak Marmara ve Ege bölgelerine gönderiyoruz. Saf yöntemle kurutulması zımnında yeğleme ediliyor. Yemeklere ayrı bire bir konuşamayan ve hoşlanma katıyor. Kötü biberimiz alelumum lokantalarda kuru fasulye, nohut ve çorbaların beraberinde tüketiliyor. Trakya ve Ege Bölgesi’nde dahi Arnavut ciğerciler ilkin başlamak üzere ızgaracılar çok alıyor. Müşterilerimiz kıvançlı. Biberimizin kalitesini bilenler bizi buluyorlar, pazarlamada bastırık çekmiyoruz. Her bölgenin kendine özgü ayrımsız ürünü varsa bizim üstelik Çukurören biberimiz var. Üretimin zorluğu var ama tığ bayıla bayıla yaptığımız amacıyla haddinden fazla aşkın de yormuyor. İşçiliği haddinden fazla çok. Çekicilik şartlarına göre istihsal rekoltesi değişiyor amma yıllar birbirini tamamlıyor.”

Share: