Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Sene Açım Töreni’nde konuştu: (3)

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerde kimi vakit mağduriyetlere kat açan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ni özgürlükçü bir bakış açısıyla değiştireceklerini söyledi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Firez Merkezi’nde planlı 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Sene Açım Töreni’nde konuştu.

Lisans öğrencilerinin 850 lira, faziletli lisans öğrencilerinin 1700 teklik, doktora öğrencilerinin 2 bin 550 lira emniyet veya burs aldığını tamlayan Erdoğan, ücretleri sabık sene seviyesinde tuttukları yurtlarda ayrıcasız tüm öğrencilere sağladıkları beslenme yardımını tahminî 2,5 kat artışla mahiye 1800 liraya yükselttiklerini hatırlattı.

Üniversitelerde 2002’birlikte 9 bin olan profesör sayısının 31 bine, 5 bin olan doçent sayısının 18 bine çıktığını nâkil Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplanmış akademik personel sayısının da 70 binden 184 bine ulaştığını bildirdi.

Türkiye’nin 20 yılda bu hususlarla gelişigüzel yükseköğretimde kalitenin ve fırsat eşitliğinin artmasında bile gözle görülür tıpkısı başarıya imza attığına dikkati çeken Erdoğan, Türkiye’nin yakaladığı başarıyı arsıulusal raporların de konfirmasyon ettiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabık hafta OECD eliyle yayımlanan rapora bakarak, Türkiye’nin akıbet 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim çıkışlı oranını yüzdelik 348 artırarak büyüklük itibarıyla önce sırada vadi aldığını dile getirdi. Erdoğan, 20 yıl geçmiş 18-22 gözyaşı aralığındaki gençlerin yükseköğretimde kesin okullaşma oranının yüzde 13 civarındayken bugün bir rakamın yüzde 45’e ulaştığını ifade etti.

Sayısı 76’dan 208’e vasıl üniversitelerden, ailelerinin maddesel durumu hangi olursa olsun okumak isteyen eksiksiz gençlerin çoğu ant kişi ilinde ferah ferah faydalanabildiğini tamlayan Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bunun tıpkı sonucu namına darülfünun çıkışlı sayımızın 2022 yılı itibarıyla bütün 13 milyon 266 bine ulaşmasından da övünç ediyoruz, sevinme duyuyoruz. Yine hep bunlarla bu arada doğusu, batısı, güneyi, kuzeyiyle akademik anlamda genişlemeyi Türkiye namına, ülkemizin geleceği yerine iri bire bir kazanç adına görüyoruz. Bu yıl yükseköğretimde yüce aynı girişim henüz atarak baraj uygulamasını biliyorsunuz kaldırdık. Gücük süre ilk açıklayan tercih sonuçlarıyla üniversitelerimizin kontenjanlarının yüzdelik 99’unun dolduğunu kıvançla gördük. Çok çileler çekildi biliyoruz amma deminden bu bile aşıldı. Gençlerimizin darülfünun tahsiline bu sakil ilgisi, halkın evlatlarını ırgat namına görmeye alışmış bazen çevreleri rahatsız ediyor. Bunun birlikte farkındayız. Bunlar, özlük tekellerinde gördükleri seçkin imkan gibi yükseköğrenimin yaygınlaşmasını bile içlerine sindiremiyor. Üniversite çıkışlı sayılarının artmasıyla ait benzeri kısmı gür niyetli ama çoğu dip oruçlu olarak yapılan eleştirilerin bilimsel hiçbir temeli yoktur.”

“Darülfünun mezunlarının almanak ortalama geliri daha yüksek”

Darülfünun mezunlarının yıllık averaj gelirinin, lise ve dengi okul mezunlarına göre yaklaşık yüzde 50 daha efdal olduğunu tamlayan Erdoğan, üniversite mezunlarının istihdam oranlarının de ortaöğretim mezunlarına bakarak daha faziletkâr olduğunun verilerle ortaya konulduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yılın sonuç çeyreği bakımından lise mezunları için yüzdelik 53,5 düzeyinde olan hisse senedi gücüne paydaşlık oranı, yükseköğretim mezunlarında yüzde 77,3’ü buluyor. Yükseköğretim mezunlarının istihdam oranı yüzdelik 68,1 iken umumi ortaöğretim mezunlarının istihdam oranı yüzdelik 46,5. Yani Türkiye’üstelik yükseköğretim mezunlarının genel lise mezunlarına bakarak istihdam oranı kısaca 20 puan elan fazladır.”

Yükseköğretim mezunlarının hem elan aşkın sağlık elde ettiğini hem üstelik aşkın istihdam imkanına kavuştuğunu belirten Erdoğan, yükseköğretimde geldikleri seviyeyi kafi görmediklerini, günün ihtiyaçları ve milletin beklentileri çerçevesinde arttırma adımlar atmayı sürdürdüklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, değişik sebeplerle eğitimini yarıda bırakan öğrencilere baştan üniversitelerin kapısını açtıklarını hatırlatarak, antrparantez 50/d kapsamında doktorasını tamamlamış akademisyenlere mezuniyetleri sonrası 1+1 yıl şeklinde emek imkanı getirdiklerini anımsattı.

“kimi zaman mağduriyetlere kat açan Mektepli Disiplin Yönetmeliği’ni üstelik özgürlükçü benzeri göz açısıyla değiştiriyoruz.” diyen Erdoğan, gençleri geleceğe yer kuvvetli, sunu kalifiye şekilde hazırlamak amacıyla yükseköğretimde vizyoner projeleri hayata geçirdiklerini anlattı.

Bunlardan birinin, siber düzenlilik patika yüksekokullarının kurulması olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde bu yüksekokullarda yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında meydanlık öge değil, inşallah aranan öge olacaklardır. Bir başka yüce yenilik ise kadınlarımızla ilgilidir. Hazırlıklarını ilhak etmek üzere olduğumuz yıpranmamış himmet ile 35 yaş beden kadınlarımıza yükseköğretimde bakir ayrımsız bap açıyoruz. Buna göre, 35 gözyaşı üzerinde olan kadınlarımız için yöre lisans ve lisans programlarında mülhak kontenjan tanımlayacağız.”

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü müjdelerinin, YÖK’ün kuruluş yapısının reform edilmesine ilişik olduğunu dile getirerek, “YÖK, 1981 yılında Türkiye’de 20 civarında üniversite varken kurulmuştu. Halihazırda 208 yükseköğretim kurumuyla nazik aynı yapıya dönüşen YÖK’ün etkinliğini daha üstelik artırmayı hedefliyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Törenden notlar

Cumhur Reisi Erdoğan’a konuşmasının peşi sıra Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, dürü takdiminde bulundu.

Daha sonradan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özvar, “YÖK 2022 Üstün Başarı Ödüllerini” sahiplerine verdi.

“Yılın Doktora Tezi Ödülü”ne “Domuzuna Sanatlar ve Mimarlık” kategorisinde Dr. Aslı Ulubaş Hamurcu ve Çabuk Danışmanı Prof. Dr. Fatih Dikişçi, “Içtimai ve Beşeri Bilimler” kategorisinde Dr. Osman Gazi Güçlütürk ve Çabuk Danışmanı Doç. Dr. Fülürya Yusufoğlu Bilim Adamı, “Veri ve Mühendislik Bilimleri” kategorisinde Dr. Berdan Ulaş ve Acele Danışmanları Prof. Dr. Ayça Çipo Acul ve Prof. Dr. İrfan Ar, “Sağlık ve Spor Bilimleri” kategorisinde Dr. Nazife Pervin Ertuğrul ve Çabuk Danışmanı Prof. Dr. Sinan Canpolat layık görüldü.

“Dijital Inkılap ve Nazik Haber Çalışmaları Ödülü’nü” Atatürk Üniversitesi, “Içtimai Takı Ödülü’nü” Dicle Üniversitesi, “Uluslararası İş Birliği Ödülü’nü” Erciyes Üniversitesi, “Darülfünun-İş Dünyası İş Birliği Ödülü’nü” Özyeğin Üniversitesi, “Yerel Kalkınmaya Ulama Ödülü’nü” Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi aldı.

“Hususi Düzlük Ödülleri” ise “Milli Yenilik” kategorisinde Prof. Dr. Mustafa Başaran’a, “Marifet Diplomasisi” kategorisinde da Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu’na verildi.

“İlme ve Talebeye Hizmet” kategorisinde Prof. Dr. Raşit Siftinlik, “Hususi Bergüzar” almaya müstahak görüldü.

Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bile katıldı.

Ankara Hacı Meze Veli Üniversitesi Türk Müziği Izzet Konservatuvarı’nın saz dinletisi sunduğu törende YÖK’ü anlatan videoteyp gösterimi yapıldı.

(Bitti)

Share: