Depremde hayatını kaybeden 10 yaşındaki Ümit’in sonuç isteği “Ağabeyimi kurtarın” oldu

Kayseri Kombinasyon Sanayi Bölgesi (OSB) itfaiyesinin hususi taharri kurtarma ekibi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana mevrut depremde, enkazdan çıkardıkları, hastanede hayatını kaybeden 10 yaşındaki Ümit’in İşal’in son isteğini adına getirerek ağabeyini kurtardı.

Kayseri OSB itfaiyesinde onbaşı olan Bekir Halis, depremin önceki günü Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesi’nde, kriz altındaki 2 cömert ile diyaloglarını AA muhabirine anlattı.

Bölgeye vardıklarında çabucak kurtarma çalışmalarına başladıklarını tabir fail Arı, 15 saat boyunca tuvalet ihtiyacı duymamak amacıyla kemirmek yemediklerini ve akarsu içmediklerini belirtti.

Enkazda küsurat 10 yaşındaki Beklenti ve 13 yaşındaki ağabeyi Ozan İşal’i yönetmek üzere çabaladıklarını anlatan Halis, kardeşlerin ayrı odalarda bulunduğunu, Ümit’i gördüklerini, Âşık’ın ise o zaman hoppadak sesini duyduklarını dile getirdi.

Ümit’in kendilerinden ayrımsız isteği olduğunu vurgulayan Sili, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beklenti, ağabeyinin kurtarılmasının sözünü istedi bizden. İkisi birbirinin sesini duyuyordu. Saz Şairi bile ‘Kardeşim, sen çıktıktan sonra ego de yanına geleceğim. Hiç iptila etme, kendin önce kurtulmaya bak’ diye kardeşini teselli etmeye çalışıyordu. Şair o zaman üzere gözükmüyordu. Enkazın altındaydı. Tığ Ümit’i aldık ama hastanede ahiret yolculuğu etti. Bunu Şair’a söyleyemedik. Müdahaleye başladığımızda Şair haddinden fazla ağırlık benzeri alandaydı. Âşık, ‘Ağabey, olmuyorsa beni bırakın, çıkarılabilecek ayrıksı kimseler varsa hakkım size helal, gidin onları çıkartın’ dedi. Ozan’ın yanı sıra tıpkısı betik bulduk, ‘Yer Altında Benzeri Şehir’ isminde. O pusula bizi haddinden fazla etkiledi. Ozan’ın ağyar için kendisinden geçmesi, enkaz altında bunu düşünmesi bize daha çok çabalamamız gerektiğini gösterdi. Elimizden gelenin yer iyisini yapmaya çalıştık. O aktarılma Hayrullah Mahallesi’nde 20 kişiyi çıkardık, çok şükür.”

Tedavi gördüğü Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ortopedi servisinden taburcu edilen Âşık’ın dayısının yanında kaldığını anlatan Sili, depremde Saz Şairi’ın kardeşi Popülasyon (8) ile anne ve babasının de hayatını kaybettiğini kaydetti.

“Temel geldim buradayım, seni kurtarıyoruz”

Kayseri OSB İtfaiye Müdürü Hüsamettin Kazi ise Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra bölgeye debi ettiklerini, 4 açar ve 13 personelle Kahramanmaraş, Hatay, Adana ve bazen ilçelerde 8 zaman çalıştıklarını, İskenderun Limanı’ndaki yangına da engelleme ettiklerini söyledi.

Kazi, Kahramanmaraş’ta önceki gördükleri manzaranın çok keskin olduğunu, AFAD koordinasyonunda Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesi’ne gittiklerinde, vatandaşların “faal var” ihbarı konusunda ayrımsız enkazda çalışmaya başladıklarını anlattı.

Orada ağlayan bire bir kişinin, sonsuz yanlarına gelerek, canip taraftaki enkaz altında tıpkı etkili olduğunu ve yalın kat benzeri şekilde çıkartılabileceğini söylediğini anlatan Kazi, şunları kaydetti:

“Biz orada patırtılı aldığımız insanları kurtarmaya mücahede ederken geç saatlerde o arkadaşın bahsettiği enkaza üstelik gittik. Maalesef haddinden fazla yoğun koşullar altında tıpkısı enkazdı. İki dizinden aşağısı yapı bloğunun altında. Sonradan şu dikkatimi çekti, enkazda kâin can yanımıza mevrut vatandaşın annesiymiş. Orada, ‘Esas geldim, buradayım, seni kurtarıyoruz.’ deyince çokça etkilendim. Anneyi kurtardık. İnsanlar orada öz ismini unutmuş, ‘ana’ demeyi unutmuş, hakeza manzaralar yaşadık. O beni haddinden fazla etkilemişti.”

Aynı bölgedeki enkazdan çıkardıkları Özbekistan uyruklu Abdullah isimli gencin hastanede emrihak ettiğini, enkazın başında sabaha büyüklüğünde bekleyen öğretmeninden öğrendiklerinde haddinden fazla üzüldüklerini dile getiren Kazi, yer sarsıntısı bölgelerinde karmaşık duygular yaşadıklarını aktardı.

Share: