Eskişehir’de maviyemiş hasadı başladı

Eskişehir’üstelik üretimi ilk kez yapılan maviyemiş meyvesinde hasat başladı.

İnönü İlçesi Yenice Mahallesinde mevcut ve çağdaş teknik ve yöntemlerle 2021 yılında üretim edilen mavmaviyemiş bahçesi, 4 bin mahiyet dikme ile 12 bin metrekare arazide üretime başladı. Birkaç sene içerisinde kayran genişletilerek kısaca 50 bin metrekare yerey üzerinde 18 bin asıl fidana ulaşılması hedeflenen bahçede ecnebi keyif kontrolü malçlama ile yapılırken sulama, gübreleme ve hizmet işlemlerinin tüm otomasyon sistemi ile yürütülüyor. Antipatik ve mutedil bölgelerde adaptasyon yeteneği faziletli olan maviyemiş bitkisinin; hakikat, eğin ve çiçeklerinin eksi 26 ile nakıs 29 dereceye büyüklüğünde dayanıklı olması, rakım, güneşlenme ve soğuklama ihtiyacı bakımından bölgemiz koşullarında yetiştirmeye akla yatkın olması ile makineli tüfek tarımın birkaç olduğu yoz arazilerin değerlendirilmesi itibarıyla Eskişehir amacıyla alternatif olabilecek benzeri im niteliği taşıyor. Faziletli oranda antioksidan özellik içeriğine eş maviyemiş meyvesinin, kanser ilkin başlamak için göz hastalıkları, damar tıkanıklığı, damar sertliği, romatizmal emraz, ordubozan, hemoroid gibi birçok hastalığa ferah geldiği biliniyor. Acun piyasasında seçkin güzeşte çevrim üretimi ve yayılımı küsurat maviyemiş meyvesi, tendürüst meyve yerine, meyve suyu olarak, kurutularak, gato sektöründe ve süt ürünlerinde, çıkar yol sektöründe, kozmetik sanayisi üzere birçok alanda kullanıldığı biliniyor. Bu nedenle İnönü ilçesi için yenilikçi ve faziletli katma zer tıpkısı im olarak dolay plana çıkıyor.

“Ülkemiz ve İlimiz tarımını elan dal seviyeye taşıyacaktır”

Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, hasat öncesi yaptığı değerlendirmede, “Antipatik çekicilik deposu, tasnif ve kasalama tesisi yapılması üzere izinlendirilen, sulama, gübreleme ve bakım işlemlerinin tamamının özişler sistemi ile yapıldığı maviyemiş bahçesi, İnönü ilçesi ve ilimiz üreticilerine örnek olabilecek munzam değeri faziletkâr ve mütenavip yapıt yetiştirilen çağcıl tıpkı tesistir. Bu minval tesisler kurulumundan ürünlerin paketlenmesine büyüklüğünde temas aşamada Ekincilik ve Orman Bakanlığımızca destekleniyor. İlimizde ilk kez kasılma edilen maviyemiş bahçesi, kentten köye çağ sonrası balaban emekler ile kurularak üretime başlamış güre yatırımcılarımızın eseridir. Bu ve bunun kabilinden denk tesisler ile kentlerden kırsala düzenlenen dönüşün gerçekleşmesi, tarımsal üretimin günümüz teknolojisi ile harmanlanarak yapılması Ülkemiz ve İlimiz tarımını daha ense seviyeye taşıyacaktır. Ayrıca durumunda üretim ve pazarlama yapılarak taşımalık ve duruluk kademelerdeki giderler giderilmiş edilerek hem üreticinin hem birlikte tüketicinin kazanması sağlanacaktır” ifadelerine kayran verdi.

İl Müdürü Gümüş: “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Çabalarımızın sonucunun hakeza evire çevire tıpkısı bahçeye dönüştüğünü bürümek hepimizi haddinden fazla bahtiyar etti. Bu yaşıt bahçemizde yetiştirilen maviyemiş meyvesinin geçmiş hasadı mübarek ve fazlalaşan olsun” temennileri ile sözlerini tamamlayarak bahçedeki hasada haremlik etti.

“Dar dışı ihracat hedefimize güdük sürede ulaşacağımıza inanıyoruz”

Müşareket ortaklarından Ayten Kılıç ve Osman Nuri Tığ ise, “2020 yılında maviyemiş bahçemizin kurulum çalışmalarına başladık. Envestisman maliyetimiz kestirmece 145 bin Euro. Kurulum sürecimizde vazgeçtiğimiz zamanlarda da İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün desteği ile yolumuza devam edebildik. Ister müsaade aşamasında gerekse beceri bindi konusunda herhangi bir ahit yanımızda oldular. Epey emekle kasılma ettiğimiz bahçemizin geçmiş hasatında üstelik yanımızda olan ilkin İl Müdürümüz Ender Muhammed Sim’e, İnönü İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlüğümüze ve kül maharet ekibe teşekkürname ediyoruz. Onların desteğiyle 18 bin kök maviyemişe ve 2023 yılında artacak hasat tonajımızla daraç dışı dış satım hedefimize bodur sürede ulaşacağımıza inanıyoruz” diyerek açıklamalarda bulundular. – ESKİŞEHİR

Share: