Nesli tükenme tehlikesinde olduğu üzere koruma tedbirleri muteber Hatay’daki “gazella gazella” türü acı ceylanlarının güzeşte yıl 1280 olarak belirlenen sayısında, 2022 böylece yüzde 20 artım hedefleniyor.
Keskin ceylanları, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2019’da “Hatay Zehir Ceylanı Çandır Hayatı Ihya Sahası” zar edilen Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini havi kısaca 13 bin hektarlık alanda yaşamlarını sürdürüyor.
Kentte 2009’da yapılan önceki sayımda 150 civarında oldukları belirlenen ve dulda tedbirleriyle popülasyonu sabık sene 1280’e kadar ulaşan ceylanlar, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Huy Himaye ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince yakından takip ediliyor.
Bölgede, ceylanların korunması üzere av yasağına uyulmasını sağlayıcı ekipler, neslin devamlılığı için mütenevvi bilgilendirici çalışmalar bile yürütüyor.
Müdahale mucip doğumlar ile salgın hastalık ve yaralanmalara cebin ilk tedavileri da Ekincilik ve Orman Bakanlığınca 2014’te kurulan Hatay Acı Ceylanı Üretim Merkezinde yapılan incitici ceylanları, herhangi bir geçen çevrim mütezayit sayılarıyla Suriye sınırındaki araziye faaliyet katıyor.
Ömürleri sayı farkı 12 yıl
Natür Dulda ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Atak, AA muhabirine, merkezin eşsiz görülen Hatay keder ceylanları türünün devamını sağlamayı amaçladığını söyledi.
Merkezin 52 ceylana ev sahipliği yaptığını rapor eden Akın, “Merkezimize, çobanlar veya vatandaşlar yoluyla mevcut annesinden ayrı yavrular ile gaileli ve züğürt ceylanlar getiriliyor. Canlılar geçmiş müdahalenin arkası sıra hastaneye götürülüyor. Otama sonrasında da merkezimize getirilerek rehabilitasyon sürecine alınıyor. Muhtemelen bire bir sayıya ulaştıklarında dahi makul olan doğal ortamlarına baştan salınımlarını yapıyoruz.” dedi.
Akın, haziranda başlayan doğumların dolgunca seviyede ilerlediğini belirterek, şöyle konuştu:
“Ceylanlarımız senede tıpkı çocuk doğuruyor, seyrek birlikte koşa doğumlar gerçekleşiyor. Kayalık kenarlarında doğurdukları yavrularını anlaşılan bire bir süre çalılık altında bulundurarak korunmasını sağlıyorlar. Genelde tabii ortamda mevcut hünnap, şerit otu ve kekik üzere türlerle besleniyorlar. Ceylanlarımızın hayat alanını kıraç ve kayalık alanlar oluşturuyor. Ormanlık alanları yeğleme etmiyorlar ve güruh halinde geziyorlar. Cerrar oranı, erkeklere bakarak biraz henüz fazla. Yavruların erişkin hoşnutluk gelerek yavrulaması amacıyla 18 kamer geçmesi gerekiyor. Elan ongun sönümsüz hayvanat daha er üstelik yavrulayabiliyor. Ceylanlarımızın dirim ömürleri averaj 12 yıl.”
Esirgeme altındaki canlıların rasat noktaları eliyle izleme edildiğini dile getiren Akın, ceylanlara özenle bakıldığını aktardı.
Yıl sonunda ceylan sayısında yüzde 20 artım bekleniyor
Akın, rastgele sene böylece canlıların sayısının tespiti için envanter çalışması yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“2009’bile 150 olan ceylan sayısının 2021 yılında yapılan envanter çalışmasıyla 1280 olduğu tayin edildi. Bu yılın böylecene yapacağımız çalışmada üstelik popülasyonda yüzde 20 artım bekliyoruz. Ceylanlarımızın sayısının artmasından bahtiyarlık duyuyoruz. Umarım henüz emin sayılara ulaşarak Hatay dokunaklı ceylanlarının neslini tehlikeden kurtarırız. Alınan tedbirler, ceylanların olduğu alanın askeri kesim olması, yöre halkının duyarlı davranması ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın av siper çalışmaları, ceylanların sayısının artmasında çokça çalışkan olmuştur. Şu anda ahu sayılarımız çok bol. İleride elan bile ferah sayılara ulaşacaktır.”