Hükümetin aldığı önlemler makine fiyatlarını düşürür mü?

Hükümet makine piyasasının ateşini teskin etmek istiyor fakat uzamanlar çözümün kusurlu yerde arandığını söylüyor. Buna bakarak bir tane ve aktif çözüm gelgel gücünün yükselmesi ve vergilerin düşmesi.Hükümet otomobil piyasasındaki fiyatları arama altında sancımak üzere bakir adımlar atıyor. Bu konudaki sonuç gelişmelerden biri dahi fiyatları yukarı çektiği sav edilen galericiler hakkındaydı. Galericilerin başarısız araçları bayilerden bir şekilde aldığı ve daha sonra özlük işletmelerinde bayi fiyatından çokça daha efdal seviyede sattığı, bu durumun de otomotiv piyasasında fiyatları şişirdiği belirtiliyordu.

Getirilen yıpranmamış kuralla ikinci el açar ticareti yapanlara eş işlemlerinde 6 ay ve 6 bin kilometre şartı konuldu. Yani daha çok tıpkısı galeri bayiden başarısız uzlaştırıcı alıp satamayacak. Bunun üzere o aracın hem 6 bin kilometre yapması gerekecek hem da 6 kamer beklemesi.

Böylece galericilerin anne işleri olan ikinci halk gelgel ve satımı ile ilgilenmesi ve fiyatlardaki ateşin dinmesi hedefleniyor.

Olur bu girişim makine piyasasındaki sorunları çözer mi?

Temel problemin yeryüzü sıkıntısıyla başladığını hatırlatan otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, “Ehliyetli sunu bulunmayan, çevirici az geliyor. Değişik taraftan iri tıpkı gerekseme ve temenni var. Boyut böyle olunca otomotiv bir yatırım ara bulucu muamelesi görüyor. Bu birlikte fırsatçılığı doğuruyor ve karaborsa uygulamaları peşinden geliyor” diyor.

Özpeynirci: Yaraya ilaç olmaz

Böyle aynı problemin oluşmasından bilahare amme yoluyla kullanılmamış benzeri aranjman ihtiyacı görüldüğünü ve ikinci elde kurumlara 6 ay 6 bin kilometre şartı getirildiğini dile getiren Özpeynirci, “Burada atlanan noktalar var. Bu işi yapanlar şirketler üzerinden yapmıyor, eşhas üzerinden yapıyor. Galericiler zaman özlük üstünde açar alıp satmıyor. Eşinin dostunun konusunda bayilerden dil alıp bunları henüz fahiş fiyatlarla satıyor. Bu düzenleme şahısları kapsamayıp vakit kaybetmeden ikinci umum ticaretiyle uğraşan şirketleri kapsadığı için haddinden fazla da yaraya çıkar yol olacak nitelikte değil” ifadelerini kullanıyor.

OYDER: Ayrıntılı vadede müspet etkilerini göreceğiz

Mezun satıcılar ise bu adımı müspet görüyor ve ince vadede sonuçlarının hissedileceğini söylüyor. Bu konuda DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Altuğ Erciş, “Kurgusal hareketleri engellemeye yönelik bu gelişmeyi destekliyoruz. Bizim açımızdan az çok artı bir aplikasyon. Hemen sonuçlarını görür müyüz? Bu haddinden fazla edisyon. Ama yıl sonuna kadar bu uygulamanın etkilerinin hissedileceğini biliyoruz” diye niteleyerek konuştu.

MASFED: Anayasa’ya çap tıpkısı aranjman

Bu noktada izinli satıcıların karşısında ise uygulamanın muhatabı olan Motorlu Çevirici Satıcıları Federasyonu (MASFED) var. MASFED Başkanı Işıklı Erkoç ise başarısız araçlarda önce tescil sonrası 6 ay ve 6 bin kilometre satış sınırlaması getiren düzenlemenin Anayasa’nın 49. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle sorun açacaklarını söylüyor. Erkoç, 70 bin motorlu şalter satıcısının görmezden gelindiğini anlatım ederken sektörün görüşleri alınmadan yapılan, kâin sorunların çözümüne ağırlık etmeyecek bu düzenleme ile ilişik Danıştay’a başvuracakları belirtti.

Çözüm falsolu yerde aranıyor

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Mecnunca ise devletin bu hamleyi benzeri yönetmelik ile değil ayrımsız kanunla yapmasının elan akıllıcasına olacağını söylüyor. Bu düzenlemelerin otomotiv piyasasındaki sorunları çözmeyeceğini anlatan Erol Delicesine, eksantrik tıpkısı noktaya dikkat çekiyor.

Bu ortamda fiyatların inmesi üzere ayrımsız nedenin olmadığını aktaran Erol Şahin, fiyatların artmasına amil olan unsurların başında şişkinlik, seviye ve ekonomideki güvensizliğin geldiğini söylüyor.

Bu sorunların çözülmediği sürece hedefe ulaşmanın cins olmadığını dile getiren Delice, vatandaşın açacak ahiz şansının giderek azaldığını anlatıyor.

Sunu pahalı otomobiller Türkiye’birlikte

Türkiye’üstelik vatandaşların yanlış hamleler ve tercihler yüzünden dünyanın bildirme fiyatlı otomobillerine bindiğini vurgulayan Emre Özpeynirci, “Vatandaşın elan ucuza otomobile ulaşabilmesi için önceki Türk Lirası’nın güçlenmesi gerekiyor. Haddinden Fazla heybetli olan algı aranjman konusu var. Hususi Istihlak Vergisi (ÖTV) ve ayrıksı rüsum ise inanın fırsatçılık kalmayacak. Bu fahiş fiyatla araba satanların elinde kalacak bu vesait inanın. Olur global anlamda bire bir maliyet artışı var ve bu konuda hal kazımak edisyon ama ÖTV üstüne müstacel adımlar atılabilir. Bu yapılsa fırsatçılar doğrusu kendine alan bulamayacak” diyerek konuşuyor.

Yeryüzü koca çözüm erdemli vergilerde

Türkiye’birlikte 100 liralık bir otomobil satın alan vatandaşın ayrıca 112 teklik birlikte vergi ödediğini hatırlatan EBS Müşavirlik Umumi Müdürü Erol Mecnunca üstelik alacak konusunun önemine ilgi çekiyor. Dünyada bu durumun ayrıksı aynı örneğini bulmanın yumruk olduğunu ifade fail Delimsirek, “Genişlik bozuk akim açacak 500 bin liradan başlıyor. Bir minimum ücretli vatandaşın miftah kabul etmek üzere 90 ay sadece çalışması gerekiyor. Bu ebat algı olmaktan çıkıyor ayrıksı bir duruma dönüşüyor. Makine piyasasında arz kocaman çözüm rüşvet oranlarının düşürülmesinden geçiyor” diyor.

Polisiye tedbirler çözümden uzaklaştırıyor

Emre Özpeynirci, hükümetin sorunu eksantrik noktalarda aradığını ve bu yerinde hal alanından uzaklaşıldığını anlatım ediyor. Vatandaşın otomobile erişimi için devletin tezelden idrak konusunu gündemine alması gerektiğini vurgulayan Emre Özpeynirci, şunları şunları söylüyor: “Bu hareket polisiye tedbirlerle çözülemez. Şu dakika alınan kararlar piyasadaki sıkıntıları fasletmek adına kullanılmamış problemler doğuruyor. Önlemler makbuz amma duyumlarımıza bakarak galericiler çabukça ayrıksı şirketler kurup yine tıpkısı uygulamalarına devam etmeyi sürdürüyor. Yani siz böyle önlemler alıyorsunuz ama ayrımsız şekilde boşlukları kullanıp fırsatçılığa bitmeme edenler var. O yüzden sunu gözenek hal kurum gücünün yükselmesi ve vergilerinin düşürülmesinden geçiyor.”

Özpeynirci: Makine vatandaştan uzaklaşıyor

Emre Özpeynirci, sektörde imdi vatandaşların otomobile erişimi ile ilgili kısık endişelerin oluşmaya başladığını ve yakında arz muhtel otomobillerin 1 milyon teklik bandına yaklaşacağını söylüyor. Özpeynirci, devir temsilcilerinin çıktı makine satın takanak vatandaşlarda sona gelindiğini düşündüğünü bu durumum çokça tehlikeli ayrımsız iş olduğunu aktarıyor. Çıktı satışların kurumlar beyninde vakar kazanacağının altını çizen Özpeynirci, sektörün perakende müşterisinden kopma tehlikesinin büyüdüğünü belirtiyor.

Yeni bire bir sağlık kapısı mı?

EBS Müşavirlik Umumi Müdürü Erol Mecnunca’in altını çizdiği sair aynı bekçi ise Maliye’nin radarına takıldığı açıklanan 100 bin yaşama. Aynı vatandaşın yıl içerisinde 3’ten çok komütatör gurur-satımı yapamayacağını hatırlatan Atmaca, bu kuralı delen 100 bin kişinin yakalandığını söylüyor. Ancak Delicesine, bu durumu tıpkı tuzak kendisine değerlendiriyor.

Erol Atmaca’in bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle: “Olur hakeza bir taban var. Peki illet noterlerde yasaya mugayir bu işlemlere izin verildi? 100 bin kişinin yaklaşık 500 bin işleminden bahsedersek ortaya 10 ila 20 bilyon teklik ortada ayrımsız dirimlik yarar. Yani oran vatandaşına aldangıç mı kurdu? Burada devletin kendine eskimemiş tıpkısı gelir kapısı oluşturduğu çok örtüsüz. Neden vaktiyle müdahale edilmedi da şimdiye kadar beklendi?”

Share: