Erzincan’da ailesiyle çocuk yaşlarda başladığı hayvancılığı ilerleyen yaşına rağmen sürdüren karı üretici Fecire Pir, Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle hem hayvan sayısını hem da süt ürünleri üretimini artırdı.
Ekincilik ve Orman Bakanlığı Zirai Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) 2005’te hayata geçirilen “Umum Elinde Küçükbaş Efsanevi Islahı Ülkesel Projesi”nden Erzincan’dahi 130 müstahsil faydalanıyor.
Soğuk havaya dayanıklılığı ve sütündeki erdemli yağ oranıyla öne çıkan “Şavak Akkaraman” kucak ırkı, ıslah çalışmalarıyla Erzincan’birlikte üreticilerin yüzünü güldürüyor.
Kemah ilçesine vabeste Esimli köyünde elan 6 yaşındayken ailesiyle kucak otlatmaya başlayan Fecire Fena Hâlde ise uygulamadan faydalanan ve sakim asrı aşan efsanevi sevgisiyle öne çıkan kadınlardan hoppadak biri.
Tescilli Erzincan tulum peyniri üreten Evire Çevire, 30 koyunla başladığı hayvan sayısını aldığı desteklerin bile katkısıyla 700’e çıkartmayı başardı.
Sabahın er saatlerinde kalkarak çocuklarıyla hayvanların otlatılmasından sağımına ve peynir yapımına büyüklüğünde bir nice işle uğraşan Iyicene, itilaf mücadelesine bitmeme ediyor.
Kırsalda koyunlarıyla üretim odaklı tıpkı dirim süren Evire Çevire, hem kuzularından ayrılmamanın hem üstelik ülkenin üretimine ulama sunmanın mutluluğunu yaşıyor.
68 yaşındaki Fecire Iyice, AA muhabirine, düzelti projesi kapsamında aldıkları destekle, hayvanlarda ürün ve kaliteyi artırdıklarını söyledi.
Projenin besicilere nazik faydasının olduğunu rapor fail Evire Çevire, 6 yaşındayken Munzur Dağı yaylasında başladığı koyunculuğa bitmeme ettiğini belirtti.
“Hayvanlarımızın ırkı değişti ve sayısı çoğaldı”
“Kuzularım” diye niteleyerek rabıt gösterdiği koyunlarından hiç ayrılmayan Güzelce, “Onlara çok alıştım, kuzu ve koyunsuz duramıyorum. Devletimizin ve birliğimizin bize verdiği destekten hava Cenabıhak razı olsun. Tığ besicilere bu desteklerin çokça faydası var. Şu anda işimizi elan bilinçli ve kaliteli bir şekilde yapıyoruz. Hayvanlarımızın kalitesini birlikte artıyoruz. Bittabi bu nitelik ürettiğimiz peynire ve sair ürünlerimize da yansıyor.” dedi.
Devletin verdiği destekle hayvan ırkının değiştiğini ve sayısının çoğaldığını kaydeden Adamakıllı, şöyle devam etti:
“Eskiden 30 koyunla yaylaya geliyorduk. Onları da bağ bozumu aylarında satıyorduk. Deminden ise koyunlarımızın sayısı de verimleri bile çok arttı. Ego çoğalan koyunlarımla ailemin geçimini sağlıyorum. Çocuklarımı büyüttüm demin ise üniversitede okuyan torunlarımın eğitimlerine destek oluyorum.”
Hayvanlarından ayrı kalmanın kendisini çokça üzdüğünü vurgulayan Fena Hâlde, “Bir dolaşma İstanbul’a gittim. Hayvanlarımdan ayrıldığım amacıyla feryat figan gittim fakat gülerek et kafalı döndüm. Burada çobanlığa razıyım amma orada oturmaya razı değildim.” ifadesini kullandı.
Oğlu Fikret Evire Çevire ise ıslah projesiyle aldıkları eğitimlerle verimi ve kaliteyi artırdıklarını belirterek, “Bu proje sebebiyle hem vücut üretimi hem üstelik süt üretimi verimi ile peynirde kaliteyi arttırdık. Verilen destekten âlem herkese teşekkür ederim.” dedi.
“Bu proje bizim amacıyla çokça büyük”
Proje yürütücülerinden Erzincan Maya Koyun Aksi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş bile “Şavak Akkaraman” koyunu ıslah çalışmalarının, yerel ırkın gelişmesi ve henüz verimli arkaç getirmesine imkan sağladığını belirtti.
Erzincan tulum peynirinin acun çapında bire bir işaret değerine eş olduğunu vurgulayan Karakuş, “Bu proje bizim için haddinden fazla koskocaman. Zira hayvanlarımızın verimini artırarak daha çok sağlık elde ediyoruz. Bu kapsamda 130 üreticimiz Bakanlığımız yoluyla desteklenmektedir.” ifadelerini kullandı.