İstanbul’da binlerce kaçak elektronik iz ele geçirildi

Tecim Bakanlığı Gümrük Himaye ekiplerince İstanbul’de gerçekleştirilen operasyonda 45 milyon TL değerinde binlerce robot süpürge, el telefonu, TV aparatları ve sigara dolum makinesi kabil binlerce elektronik ürün ele geçirildi.

İstanbul Gümrük Sıyanet Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştirilen emek sonucu umum konulan elektronik ürünlere ilgili Çatalca Gümrük Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenlendi.

Burada verilen bilgilere göre, kaçakçılıkla savaş faaliyetleri kapsamında yapılan ihsas çalışmaları neticesinde, kâh elektronik ürünlerin Türkiye’den transit geçmesi gerekirken yasadışı yollarla Türkiye’de bırakılmaya çalışıldığı belirlendi.

Gümrükler Müdafaa Genel Müdürlüğü Komuta Arama ve Işler Dairesince eş güdümlü edilen operasyonda, araştırmayı daha birlikte derinleştiren gümrük saye ekiplerince söz konusu ürünlerin depolandığı bir nice bulunak belirleme edildi.

Bütün vukuf ve belgeler titizce incelendikten sonraları Gümrük Sahabet ekipleri operasyon amacıyla düğmeye bastı.

-Robot süpürgeler ağırlıkta

İstanbul’bile bed olarak belirlenen ve 9 ayrımlı ilçede hareket yeri ve depolara senkronik faaliyetler düzenleyen ekipler, etraf değeri 45 milyon Türk lirasının üstünde toplam 4 bin 197 skor robot süpürge, 1.195 sayı el telefonu 3 bin 690 nüsha TV Stick, 314 sayı elektronik tüy toplayıcı, 319 adet epilasyon cihazı ve 1 adet sigara dolum makinesi yakaladı.

-10 şüpheli ayn altına makbuz

Gerçekleştirilen operasyonda yakalanan sinsice ürünlere umum konurken, olayla ait 10 keleş göz altına makbuz. Soruşturmalara ilişkin Cumhuriyet Başsavcılıkları gözetiminde devam ediliyor.

-Cep telefonlarında “İmalat vasıtasıyla kayıt” oyunu

Öte yandan, faaliyetler kapsamında yıpranmamış aynı ÖTV kaçakçılığı belirlendi.

Ele geçirilen çökertme telefonlarında yapılan inceleme sonucunda, “imalat tarafından vasıta” yöntemiyle yıpranmamış bire bir ÖTV ‘den kaçırma sistemi tayin edildi.

Telefonların ÖTV’yi yemek için Türkiye’de üretilmiş kabil gösterilip, “imalat vasıtasıyla kayıt” yöntemiyle BTK sistemine kaydedildiği belirlendi.

Ancak yapılan IMEI sorgulaması sonucunda cihazların Çin kökenli olduğu ortaya bundan sonra.



Share: