‘İstiklal Yolu’nun kahramanlarını anlatan dokümanter gösterime giriyor

‘İstiklal Yolu’nun kahramanlarını anlatan belgesel gösterime giriyor

Kağnılarla taşınan mühimmatlarla verilen İstiklal mücadelesi, bu belgeselle ati nesillere aktarılacak

KASTAMONU – Halas Savaşı Dönemi’nde Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden alınan mühimmatların kağnılarla Ankara’ya taşındığı İstiklal Yolu’ndaki hikayeleri dönüş yüzüne çıkartan “Umudun Yolu-Kağnı Kamyonu Yendi” dokümanter filminin yöre gösterimi yapıldı.

Kurtuluş Savaşı döneminde, Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden Ankara’ya uzanan İstiklal Yolu’ndaki kahramanlıkları ve hikayeleri anlatan “Umudun Yolu-Kağnı Kamyonu Yendi” dokümanter filmi gösterime giriyor. Yapımcılığını Edip ve Yapımcı Yiğit Armutlu’nun, yönetmenliğini Şiir Doğan ve Sinan Çevik’in üstlendiği belgesel filmi, Halas Savaşı’nın 1919 ve 1920 yıllarına ilgili mehabetli kesitleri, 1921’in imge hikayeleri peyrev ile buluşturacak. Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden Ankara’ya kağnılarla cephane taşınan İstiklal Yolu’ndaki, Rum kadının 100 almanak umuda mücevher olan destanı, alplık ve kahramanlıklar çekilen dokümanter ile ati nesillere bile aktarılması sağlanacak.

2 yıllık benzeri araştırma çalışmasının ürünü olan belgeselin, Kastamonu Umum Terbiye Merkezi’nde ön gösterimi yapıldı. Belgeselin Mabeyin ayının böylelikle eksiksiz sinemalarda gösterime gireceği belirtildi.

“Bölgesel, Kastamonu halkı ile parçalanmamış Türkiye’nin mücadelesini yansıtıyor”

Filmin dolay gösteriminde konuşan Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği ve KASİAD Vakfı Umumi Başkanı Ayhan Arslan, koskocaman benzeri projeye bindi verdikleri için mutlu olduklarını anlatım ederek, “Bu belgesel, ülkemizin kurtuluşu amacıyla gösterilen fedakarlık ile yurt aşkının ayrımsız eseridir. Dokümanter, ilimiz halkı ve umum Türkiye’nin mücadelesini yansıtıyor. Zaman bu topraklarda yaşıyorsak geçmiş zamanlarda yaşananları görmeden Cumhuriyet’i çözemeyiz” dedi.

“10 Açıklık İlk Türk Kadın Mitinginin da inşallah belgeseli peki”

Kastamonu’nun Milli Savaşım’deki rolünün haddinden fazla iri olduğun dikkat calip Kastamonu Belediye Reisi Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ise, “Gittiğim yerlerde ‘Kastamonu denilince aklına ne geliyor’ diyorlar. Kastamonu denilince, aklıma Küçük Asya’nun bütünü geliyor. Zira Kastamonu öyle aynı düzlük kim hem birçok medeniyete beşiklik etmiş hem bile Cumhuriyet Altını Dönemi’nde Milli Savaşım’nin olmazsa olmazı. Onun için Kastamonu çokça ayrıcalı tıpkı yer. Kastamonu olmasaydı Milli Savaşım ihtimal da bu kadar liyakatli olamazdı. Bu milletin azim ve kararı ebetteki geleceğini belirleyecektir. Beş Altı zaman sonraları kutlayacağımız 10 Boşluk İlk Avrat Mitinginin de inşallah belgeseli tamam. Bunun dahi önce adımlarını Türk Dünyası Günleri amacıyla davetiye vermeye gittiğimde Sayın Bakan’ımız Yoğunluk Yanık’a ilettik. Geçtiğimiz günlerde birlikte aynı araya geldik, ayın 8’inde başlayacağımız 3 günlük benzeri programın zarfında Sayın Bakan’ımız bile olacak. Onun amacıyla Kastamonu çokça kocaman tıpkı saha. Temas adımında kahramanların bulunduğu bir diyar. Kastamonu gür kim var, Kastamonu Anadolu’nun mayası ve Türk kültürünün bütün özeliklerini Kastamonu’da görebilir ve yaşayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

“İstiklal Yolu, Milli Mücadele’nin kazanılmasında dirimlik bire bir önem taşımıştır”

Halas Savaşı’nın 81 devlet ve ülke dışındaki vatandaşların katkıları ve fedakarlıklarıyla kazanıldığını söyleyen Ilbay Avni Şarap da, “Bazen illerimiz var kim hoşur dahi bu konuda destani mücadelesiyle henüz öne çıkmıştır, bunlarda biri bile Kastamonu’dur. Ben belgeseli izlerken Kastamonuluları kıskandım. Bireylerin kendisinden sonraları gelecek nesillere bırakacak arz domuzuna miraslardan ayrımsız tanesi bu süreçte verdiği fedakarlıklar olmalı. İstiklal Yolu, Milli Savaş’nin kazanılmasında dirimsel tıpkısı önem taşımıştır. Bu konuda mazruf üretilmesini bile son rütbe makul buluyorum. Ati nesillere bu zümre doküman ve dokümanları aktarmamız geçişsiz. İnebolu’dahi o günkü şartlardaki coğrafi zorlukları belgeselde gördük. 0 rakımdan bin 400 rakımlara kışın kavi şartlarında çıkıp cephanenin cephe hattına o günkü şartlarda ulaştırılması destansı benzeri mücadeleyi gösteriyor” şeklinde konuştu.

“Herkesin bize verdiği destekle bu belgeseli çekebildik”

Araştırman Yazar ve Kameraman Alp Armutlu ise kahraman kadınların hikayesini yapmış olmaktan etraf bahtiyarlık duyduğunu belirterek, “Herkesin bize verdiği destekler ile bu filmi çekebildik. O yüzden önce Şerife Bacı ve elan sonradan dahi bilcümle Kastamonulular adına kendinizi alkışlamanızı istiyorum. Bu filmi çekme nedenim, babamın hüsran ettiği dönemde liseyi Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı’nın bursuyla okudum. Bu ülkeye benim borcum vardı. Bu benim borcumun birinci taksiti. Sizler de devlete borçlanın ve bu topraklarda yetişip bu borcunuzu ödeyin. Mahdut dışı ve yetersiz içindeki insanlar nerede olursa olsun hep dünyada ülkeler gelişimlerini en güzelce şekilde sürdürebilmek amacıyla öğrencilerini genişlik mebzul şekilde esermek üzere destek veriyor, bizim ülkemiz üstelik bunu göre yapıyor” diye konuştu.

Share: