Karşıyaka’da Marmara Depremi Anması

Marmara Depremi’nin 23. sene dönümünde, hayatını kaybedenler İzmir Karşıyaka’üstelik anıldı. His yoğun anların yaşandığı anmada ara sıra yurttaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Karşıyaka Belediyesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Karşıyaka Kent Konseyi marifetiyle Bostanlı Zühtü Işıl Meydanı’nda 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremi ihtifal etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe; Karşıyaka Şehremini Dr. Cemil Liva ve eşi Öznur Liva, Karşıyaka Kentsel Dönüşüm Müdürü Aynur Gündoğdu ve Karşıyaka Kent Konseyi üyeleri dahi katıldı. Aktiflik, Depreme Duyarlılık ve İzmir Depremi Fotoğrafları Sergileri çalışması ile başladı. Sergide 17 Ağustos Depremi’nin yıkıcılığı anlatıldı. Şantiye Tozu Tiyatrosu marifetiyle “Car Atma” oyunu sergilendi. Oyunda karı alırken yapılan benzeri sorumluluk seyircilere soruldu. Seyircilerden doğru cevabı veren kişiye kuş evi bağış edildi. Egeyi Sevenler Derneği marifetiyle dans gösterisi dahi yapıldı. Gösteride tıpkısı müteahhidin çektiği vicdan azabı bahis alındı. Dans gösterisi sonrası his yoğun anlar yaşandı. Etkinliğin sonunda Kıyamet Yönetiminde Vatandaşın Rolü ve Sorumluluğu ve Kıran Yönetimi konusunda toplu tartışma düzenlendi. Forumun moderatörü Karşıyaka Şehir Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu olurken, konuşmacı adına Zor Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ve İMO İzmir Şubesi’nden Nurgül Atabay saha aldı.

“BUNLARI YAPARSAK ÖĞÜN KABUL ETME ŞANSIMIZ OLACAK”

Zor Ilbay Yardımcısı Mustafa Entelektüel konuşmasında görevi süresince yapılan hareket ile ilgili faaliyetleri anlattı. Eğitimlerde mühendislerin ve sivil defans uzmanlarının düz aldığını vurgulayan Mustafa Görgülü, formatın değiştiğini ve internet ortamından bile eğitimlere ulaşılabileceğini belirtti. Mustafa Münevver şunları kaydetti:

“2006 -2012 yıllarında İzmir Vali Yardımcısı adına görev yaptım ve arkadaşlarımız ile bu arada afet ile ait bölüme baktık. Kıyamet yönetimi dediğimiz antlaşma bildirme ilkin devletin, domestik yönetimlerin esas görevi var. Ama vatandaşlarımızın de birtakım şeyleri yapması, görevlerde bulunması lazım. Tığ bugün afet yönetiminin vatandaş boyutunu sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Türkiye’de afetler üstüne ilkin okullar görünmek için birçok alanda bu eğitimler yapıldı. Çocuklarımıza, torunlarımıza bu eğitimler verildi. 2004, 2005, 2006 yıllarında merhum Ahmet Mete Işıkara döneminde Türkiye’deki tamam okullarda öğretmenler seçildi ve facia bilinci konusunda eğitimler verildi. Bu eğitimler kestirmece 7, 8 yıl sürdü. Biz yarın bire bir kıran olduğu zaman ‘Kim nerede?’ diye niteleyerek bağıracağımıza evvel olayın hangi olduğunu bilip, özlük rolümüzü birlikte anladığımız takdirde ayrımsız kadem atma şansımız olacaktır. Türkiye’de facia yönetimi sorumlusu Facia ve Evgin Durum Idare Başkanlığı. Web sitesine girerek, afet yönetimi eğitimleri almanız olabilir. Esas Facia Bilinci eğitimi almamız lazım. Bunu muhtarımızdan, mukteza yerlerden, kaymakamlıktan, belediyeden temenni etmemiz lazım. AFAD’ın gönüllülük sistemi var, buna kesinlikle girmeniz lazım. Bu modüle girerek afetlerde neyi bittabi yapacağımız konusunda bilgi sahibi olmamız geçişsiz. Bunları yaparsak misil kabul etme şansımız olacak.”

“3 DEVIR BILAHARE YIKIMIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ AYIRT EDEBİLDİK”

17 Ağustos Depremi sonrası yapılan yasalı düzenlemeleri anlatan İMO İzmir Şubesi’nden Nurgül Atabay, yapılması müstelzim çalışmalardan bahsederek şunları aktardı:

“Bundan cümle 23 sene önce hep birlikte bu kırıcı olayı yaşadık. 17 Ağustos Depremi’nden 3 devir sonradan yıkımın büyüklüğünü fark edebildik. İlk özellikle ne büyüklüğünde şişman bire bir duygusal ve mülk kaybı olduğunu ne eyvah ki ayirt edemedik. O günlerde şu anki kadar degaje bir sosyal iletişim araçları ya bile erişim ağımız yoktu. 17 Ağustos depreminden sonradan bir nice kanuni düzenlemeler yapıldı. Bunlardan bazıları; öncelikle hususi iletişim vergisi getirildi, elan sonralari kalıcı ayla geldi. Zelzele sonrası incelemelerde düşmek amacıyla 20 bilim adamı ile gelişigüzel Millî Sarsıntı Konseyi oluşturuldu. Amma bu kurul hangi efsus kim 2007 yılında kapatıldı. İstanbul’un birçok noktasına deprem konteynerleri kondu, bu sarsıntı konteynerinin konulduğu alanlar birlikte kavuşum alanı car edildi, ama hangi yazık ki bu alanlar imara açılarak kavuşum alanı statüsünden çıkarıldı. Bizim bölgemizde bile toplantı alanları ile ait aheste aynı say yapıldı. İzmir’deki kavuşum sayısı şu anda 381 sayı adına belirlendi. Karşıyaka bölgesi içerisinde ise 28 adet kavuşum alanı var. Bunu öğrenebilmek üzere e-mehabet üzerinden bakabilirsiniz. Zelzele sigortası mecburi ağıl getirildi. 30 Ilk Teşrin sonrası İzmir’deki sarsıntı sigortası yapılma oranı yüzde 50 civarında. Bunun arttırılması gerekir. Sarsıntı sonrası yaşanılan maddesel kayıpları düşünürsek, DASK üzere ödenen çokça bağan tıpkısı cirim kalıyor.”

CEMİL SANCAK: “YÜREĞİMİZE AÇTIĞI ŞIDDETLI İLK GÜNKÜ GİBİ DURUYOR”

Cemi katılımcılara teşekkür fail Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tuğgeneral da “17 Ağustos 1999’de gerçekleşen Marmara Depremi’nin yüreklerimizde açtığı aci önce günkü tazeliğini koruyor; gene bu soy acıların yaşanmaması kamu toplumumuzun depreme dayanıklı yapılar ve facia sonrası bilincine topluluk olması ile tür. Bu konuda hepimize sakıt görevler olduğunu hatırlamalıyız ve yaşamımızı buna gör şekillendirmeliyiz” diyerek konuştu.

Share: