Kıbrıscık’ta şehremaneti projesiyle takıya dönüşen “kalsedon” ekonomiye kazandırılıyor

Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde çıkarılan kalsedon taşı, belediye projesi kapsamında açılan atölyede etki ve tespihe dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.

Genellikle bezek eşyalarında geçer kalsedon taşının ilçedeki rezervinin değerlendirilmesi için Kıbrıscık Belediyesince 2013 yılında “Kıbrıscık Taşının Ekonomiye Kazandırılması Projesi” hazırlandı.

Kısıtlı imkanlar zımnında umum kendisine faaliyete geçirilemeyen projeye, 2019’da Kıbrıscık Ahali Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle açılan kalsedon taşı yüklülük yapımı kurslarıyla başlandı.

Proje kapsamında işlik birlikte hazırlandı. Doğadan toplanan mülevven kalsedonlar, burada ustalar aracılığıyla özenle işlenerek yüzük, kolye, bileklik ve tespihe dönüştürülüyor.

Hazırlanan tartı ve tespihler, elan sonradan şehremaneti vasıtasıyla açılan işporta ile fuarlarda müşterilerin beğenisine sunuluyor.

“KOSGEB ile bire bir himmet düşünüyoruz”

Kıbrıscık Şehremini Güvenli Tekemen, AA muhabirine, bölgeden çıkan taşın Hititler’den bugüne kullanıldığına inanıldığını anlattı.

Projenin 2010 yıllarında düşünülmeye başlandığını anımsatan Tekemen, “İl Özel İdaresi kaynaklı makineler. Oradan gelmişti fakat bunu o yıllarda tamam adına faaliyete geçiremedik. 2019’a geldiğimiz ant İŞKUR ile kursları başlattık. Aşure Ayı Güneş ustamızı bulduk, şimdi kendisiyle devam ediyoruz. Alelade belediyeyiz, kaynaklarımız sınırlı.” diye niteleyerek konuştu.

Tekemen, bu taşın ilçeden Eskişehir Sarıcakaya’ya büyüklüğünde uzanan alanda türlü renklerde çıktığını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Toplayıp burada istimara yoluna gidiyoruz. Serencam yıllarda pandemi bizi bu konuda amiyane etkiledi. Çalışmaları makul noktaya getirdik. Hazırlığımız esasen var. KOSGEB ile gene ayrımsız himmet düşünüyoruz. Daha degaje şekilde çalışmaları devam ettireceğiz. bu arada makinelerimiz dahi yıprandı bittabi. Onlarla ilişkin KOSGEB’den bindi almayı istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bu işi elan etkili şekilde hayata geçirmeyi düşünüyoruz.”

Taş telkari ustası Aşure Ayı Zaman bile doğal olarak mevrut kalsedon taşının makinede yapılan işlemlerin peşi sıra zımparalarla parlatıldığını, elan sonraları kolye, hızma yapımına başladıklarını kaydetti.

Share: