Kış yaklaştı, o bölgede elma pekmezi hazırlıkları başladı

Kış yaklaştı, o bölgede elma pekmezi hazırlıkları başladı

BOLU – Kışın yaklaşmasıyla beraber Bolu’nun Mudurnu ilçesinde elma pekmezi yapımı üzere hazırlıklar başladı. Köylüler makinelerde suyunu çıkardıkları elmaları, bahçelerindeki nazik kazanlarda kaynatarak pekmez haline dönüştürüyor.

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı olan Yaylabeli köyü Narven Mahallesi’nde kışlık ihtiyaçlar üzere bahçelerden toplanan elmalar ile pekmez yapma hazırlıklarına başladı. Makinede lüzumlu işlemlerinin arkası sıra kaynatılmaya başlayan elmalar, 24 saat kazanlarda kaynatıldı. Geçmiş yıllarda elma pekmezi yapımının zor olduğunu belirten köy halkı, makinelerin gelmesiyle daha bayındır ve çıktı istihsal yapabildiklerini söyledi. Öz topladıkları elmaları, kendi bahçelerindeki dev kazanlarda pekmez haline getiren Seher Bozkurt ve Müzeyyen Bozkurt, sürece dair meşruhat yaptı.

“Bir Vakitler çok engel çekiyorduk”

Elma pekmezi yapımında izledikleri süreci anlatan Seher Bozkurt, “Önceleri elmaları toplayarak, döverek, üzerine çıkarak sularını çıkartıyorduk. Şimdi araba aldık. Makinede elmaların suyu hazır çıkarılıyor. Henüz dümdüz oluyor. Bir Vakitler çokça sarp çekiyorduk. Önceleri tokmakla dövüyorduk, yoz çok zor oluyordu. Deminden bu makineler çıkınca amade suyu sâdır elmaları kaynatarak bu suların koyulaşmasını bekliyoruz. Kül koyulaştığında pekmez oluyor. Sabah Akşam kaynatılmak istiyor, ateşin işlek yanması gerekiyor. Balaban kazanlar var onlarda yapıyoruz. Kaynadıkça tabiatıyla su az buçuk daha azalıyor ve koyulaşıyor pekmez haline dönüşüyor” dedi.

“Pekmezlerimizi kendimiz üretip kendimiz yiyeceğiz”

Mudurnu bölgesinde imdi herkesin bahçelerindeki elmaları makine sebebiyle değerlendirdiğini ve kişi pekmezini yapabildiğini söyleyen Müzeyyen Bozkurt ise, “Şu anda pekmez yapıyoruz. Köyümüzde bulunan öz bahçemizdeki meyveleri topladık. Makinemizde çektik suyunu çıkarttık başlangıçta pişiriyorduk dövüyorduk sıkıyorduk tezyifkâr az buçuk zor oluyordu çok zahmetliydi şu anda makineden geçiriyoruz suyunu kaynatıyoruz pekmez yapıyoruz kazanları koyulaşıncaya büyüklüğünde keskin yakarak yapmaya çalışıyoruz. Kısaca 150 kilogram elma vardı, makineden geçirdikten sonra 100 kilo elma suyu imdi. Bu da 13-15 saat kaynadıktan sonradan pekmez haline dönüşecek. 15 kilo çıkacağını tutum ediyoruz. Şita yiyeceği olan pekmezlerimizi kendimiz üretip kendimiz yiyeceğiz” diye konuştu.

Share: