Kütahyalı 38 yıllık memurun kitapları evine sığmıyor

Kütahya’da ruhlu 38 yıllık fehamet memuru Nurullah Özdemir, çobanlık yaparken kazandığı kıraat alışkanlığı sebebiyle biriktirdiği binlerce kitapla evini adeta kütüphaneye çevirdi.

Simav ilçesinde dünyaya mevrut, ilk ve ortaokulu Manisa’nın Salihli ilçesinde bütünler 61 yaşındaki Özdemir, Kayseri’de maharet lise eğitiminin arkası sıra Anadolu Üniversitesi Kütahya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 1995’te çıkışlı oldu.

Kütahya İl Esenlik Müdürlüğünde memuriyetini sürdüren evli ve 3 çocuk babası Özdemir, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Içtimai Ulum Enstitüsünde erdemli lisans yaptı.

Ortaokul döneminde çobanlık birlikte eden, maaşının tıpkı bölümünü pusula satın almaya harcayan Özdemir, bunlardan bazılarını kütüphanelere bağışladı.

Sebep Beyazıt Mahallesi’ndeki evini adeta kütüphaneye dönüştüren Özdemir, yaklaşık 5 bin kitabı nazar ve geçenek duvarlarına yaptığı raflarda saye ediyor.

Nurullah Özdemir, AA muhabirine, mektup okumanın kendisi amacıyla bire bir dirim tarzı haline geldiğini söyledi.

Çobanlık yaparken başladığı kıraat alışkanlığını sürdürdüğünü belirten Özdemir, şöyle bitmeme etti:

“15 yaşında ortaokul dönemlerimde tezkere okumaya başladım. Köyümüzde kucak ve keçilerden oluşan sürümüz vardı. Onları otlatırken yanımda hep pusula götürürdüm. O dönemde Kemalettin Tuğcu kitapları çokça meşhurdu. ‘Öksüz Oğlan’, ‘Öksüz Murat’, ‘Aradaki Çıpa Kapı’ kabilinden kitaplar kıraat alışkanlığı kazanmamda çok faal oldu. Elan sonraları Kayseri’de ustalık liseyi olarak kazandım. Oraya gittiğimde kitap kıraat alışkanlığını daha dahi artırdım. Darülfünun yıllarımda birlikte pusula okuma alışkanlığını sürdürdüm.”

“Kitapların arasında olmayı seviyorum”

Kendini “bereketli tıpkı mektup okuyucusu” kendisine tanımlayan Özdemir, kitapların ortada devir geçirmekten balaban esenlik aldığını dile getirdi.

Maaşının benzeri bölümünü kitaplar amacıyla harcadığını anlatan Özdemir, “Bazı Bazı teessürat çektik amma betik almayı ve okumayı bırakmadım. Kestirmece 5 bin kitap biriktirdim ve tamamına yakınını okudum. Kitaplarımı imdi eve sığdıramıyorum. Habbe koridorunda, odalarında binlerce kitabım var. Raflar almadığı amacıyla kitapları iki ikmal yerleştiriyorum. Kitaplarımı konumlamak amacıyla kayran sıkıntım var. Bir Nice kütüphaneye kitap bağışladım. Intikal Etmek isteyen birçok kişiye kitaplarımdan verdim.” diyerek konuştu.

Özdemir, kitaplarını satmayı düşünmediğini, çocuklarına bırakıt yerine binlerce kitaptan oluşan güzelce benzeri katalog bırakmayı düşündüğünü belirtti.

Evinde kitaplarla çöz içe olmaktan balaban yır duyduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

“Kitapların arasında olmayı seviyorum. Kitaplar benim gibi insanlar üzere bire bir mutluluk kaynağı. Okumasam da ayrımsız kitabı karıştırarak resimlerine çağrıştırmak, resmin altındaki yazıları intikal etmek de çok domuzuna bir husus. Gâh kitaplara bakılır, bazı kitaplar biraz nöbet okunur. Bazılarına üstelik ihtiyaç simultane bakılır. Gençlere mektup okumalarını özellikle tavsiye ediyorum. Betik okuduklarında hayatlarının değişeceğini görecekler.”

Özdemir, antrparantez “Bayrı Kent Kütahya” ve “Minareyi Kaybetmemek” isimli iki pusula yazdığını sözlerine ekledi.

Share: