Şifalı denen ‘kokmuş’ suya olan bağ akıllara Rize’yi getirdi

Şifalı denen ‘müptezel’ suya olan demet akıllara Rize’yi getirdi

Sivas’ta şifalı olduğu melhuz, kötü kokusu ve tadına karşın şifa arayanlar marifetiyle tüketilen asıl suyu akıllara Rize’deki şifalı denilerek içilip arsenikli sâdır suyu getirdi

SİVAS – Sivas’ta şifalı olduğu melhuz, dağ kokusu ve tadına karşın felah arayanlar aracılığıyla tüketilen hakikat suyu akıllara Rize’üstelik kim şifalı denilerek içilip arsenikli sâdır suyu getirdi.

Sivas’ın Ulaş ilçesine uzaklığı 30 kilometre mesafede olan Kertmekaracaören köyü şifalı olduğuna inanılan “Havadan” suyuyla özen çekiyor. Tadı ve elem kokusundan ortalık bu adı düz kaynak suyunun ilkin böbrek taşı almak için birçok rahatsızlığa ongun geldiği düşünülüyor. Onma arayanlar keskin tadı ve kokusuna karşın bu suyu tüketiyor. Yıllardır onma arayanlar tarafından kilometrelerce kat hatim edilerek kâin bu su yatağı, Rize’üstelik akıbet günlerin gündemi olan arsenikli suyu akıllara getirdi. Çevre sakinleri yetkililerden suyun incelenmesini istedi.

İlk kere içenler husye tadı alıyor

Köy sakini Taha Çipil, ilk kez bu suyu içenlerin testis tadı aldıklarını belirterek, “Bu suyun böbrek taşlarına ve ciltteki kurumalara gani geldiği söyleniyor. Ama çıktı böbrek taşıyla ilgili iflah icat etmek isteyenler geliyor. Bilmeyenler için yumurtalı aynı su kadar kokuyor. İlk kez bu suyu içenler testis karışımlı ayrımsız su içtiklerini söylüyorlar” dedi.

Doktor de şaştı

Çipil, suyun böbrek taşları üzerindeki olumlu etkilerinin etibba tarafından şaşkınlıkla karşılandığını kanıt ederek, ” Köyümüz dahi arıcılık ile uğraşan Hasan ağabeyimiz var. Kendisi böbrek taşından bu suyu içerek kurtuldu. Doktora gittiğinde doktor birlikte elbette olduğuna şaşırmış. Yine ev dışından bir ağa böbrek taşı şikayetiyle bu suya geldi ve şifa bularak köylü döndü. Halk beyninde bu suyun adı çurçur akarsu adına biliniyor. Tadının iğrenç olmasına rağmen hastalığına felah arayanlar aldırış etmeden içiyor. Bu suyun ne hastalıklara iyi geldiğini ilmî olarak araştırılmasını istiyoruz. Henüz ilk burada gezerken gâh ablaların yüzüne çökelge sürdüğünü gördüm. Çamuru üzere sürdüklerini sorduğumda sivilcelere iyi geldiğini söylediler” diyerek konuştu.



Share: