Sinop gündem haberi | Sinop Balatlar Çatı Topluluğu’nda din adamları oturur vaziyette defnedilmiş

Balatlar Bina Topluluğu kazısından genel görüntüler

Piskopos mezarlarından görüntüler

Türk Sıra Kurumunda vazifeli Bilirkişi Müzakere Tarihçi Şair Hetto ile mülakat Sinop Balatlar Çatı Topluluğu’nda kült adamları oturur vaziyette defnedilmiş

Bilirkişi Nutuk Müverrih Saz Şairi Hetto:

“Bu şekilde defin geleneği gerçekte Hristiyanlıkta tanıdık, fakat bu bölgede makro sıfır defin geleneği”

“Şu zaman amacıyla Karadeniz özelinde yegâne”

SİNOP – Sinop’ta, Firez ve Turizm Bakanlığı ile Türk Devir Kurumunun katkılarıyla yürütülen Balatlar Bina Topluluğu kazısında ortaya çıkarılan “Piskopos mezarları” defin şekliyle dikkati çekiyor.

Kentte 2010 yılında başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu kazısında, on iki yılda ayrımlı dönemlere ait bir nice bulguya ulaşıldı.

Balatlar Bina Topluluğu içindeki Balatlar Kilisesi’nin ise farklı dönemlerde bamyatarlası yerine kullanıldığı belirlendi.

Kilisede, nısıf yatar ve oturur vaziyette defnedilen Hristiyan ilmek adamlarının mezarları, kazının evvel yıllarında ortaya çıkarıldı.

“Piskopos mezarları” namına adlandırılan kayran, oturur vaziyetteki defin şekliyle Karadeniz Bölgesi’nde türünün bir tane örneği yerine gösteriliyor.

Türk Ruz Kurumunda memur Uzman Danışma Müverrih Ozan Hetto, AA muhabirine, “Piskopos mezarları” yerine isimlendirdikleri alanın lahut kabul edildiği için din adamlarına ayrıldığını, mezarların 18. ve 19. yüzyıl din adamlarına ilgilendiren olduğunu anlattı.

Hetto, “Buradaki diyanet adamları yarı oturur evet üstelik yatar pozisyonlarda, başlarının arkasına esrar yastıklarla, merasim kıyafetleriyle, spesifik takılar ve haçlarla, İncillerle defnedilmiş.” dedi.

Bu şekilde defnin, Hristiyanlıkta tanıdık fakat bu bölgede makro sıfır tıpkı anane olduğuna dikkati calip Hetto, Güneydoğu Anadolu’dahi Süryani manastırlarında koltukta otururken evet da nısıf uzanır pozisyonda defnedilmiş diyanet adamları görülebildiğini aktardı.

Karadeniz özelinde bu tuhaf ayrımsız mezarın biricik olduğunu vurgulayan Hetto, “Nasrani inancında afet Hz. İsa’nın doğudan geleceği, dünyaya gabi döndüğü antlaşma mümin insanlara liderlik fail bu din adamlarının elan çabuk ayağa kalkması, İsa’yı selamlaması ve bu mezarlıkta defnedilen özge inanan kimselere önderlik etmesi amacıyla bu şekilde defin tercih edilmiş ama Karadeniz Bölgesi’nde haddinden fazla ünik aynı tadımlık.” ifadesini kullandı.

Hetto, “Piskopos mezarları”ndan çıkarılan ayakkabılar, kıyafetler, merasim kıyafetleri, takıların Mimar Sinan Üniversitesi Evire Çevire Sanatlar Fakültesi laboratuvarları ve Sinop’ta kurdukları mesai alanında restorasyon ve konservasyonlarının ehlihibre ekiplerce yapıldığını kaydetti.

Hetto, kazıda çıkan iskeletlerin, Çorum’dahi Eti Üniversitesi Insan Bilimi Bölümü’nde muhafaza edildiğini ve doktora tez çalışması kapsamında incelendiğini sözlerine ekledi.

Share: