TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Partinin kol önerileri akseptans edilmedi

TBMM Umumi Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Partinin gündeme ilgili kadro önerileri akseptans edilmedi.

Gündem dışı konuşmaların ardından siyasal parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

İYİ Öğür Kayseri Milletvekili Dursun Tutturgaç, partisinin, “serencam dönemde ortaya atık yöntemsizlik iddiaları” ile ilgilendiren verdiği araştırma önergesinin dolay görüşmelerinin zaman yapılmasına ilişkin önerisi üzerinde söz aldı. Tutturgaç, Cumhuriyet Altını tarihinde tek olmadığı büyüklüğünde geniş yolsuzlukların yaşandığını, dünyanın tek yerinde usulsüzlük yapanların Türkiye’deki kadar korunmadığını gelecek sürdü.

CHP Zonguldak Mebus Bahir Yavuzyılmaz, yolsuzluk, yolsuzluk ve kamu zararları üstüne bulunduğu cürüm duyurularını içeren 39 dosya ile kürsüye geldi.

Söz konusu yanlışlık duyurularının parasal hacminin 600 bilyon teklik olduğunu belirten Yavuzyılmaz, ” AK Parti’nin tarihi, aynı zamanda Türkiye’deki yolsuzlukların tarihi.” ifadesini kullandı.

SELIM Fırka Kocaeli Mebus İlyas Şeker ise AK Parti hükümetleri döneminde kamu yönetiminin henüz şeffaf, adisyon verebilir, yakınlarında ve elçi aynı yapıya dönüşmesi ve yolsuzluklarla mücadele üstüne makro adımların atıldığını dile getirdi.

Yolsuzlukla mücadeleye yönelik anayasal düzenlemelerin beraberinde birçok kanunda başkalık yapıldığını kaydeden Şeker, “DOĞRU Parti hükümetleri döneminde bütçe yolsuzluklara değil, bir zamanlar yapılan yolsuzluklar önlenerek yatırımlara harcandı.” dedi.

“Taşeron işçiler ekip bekliyor”

Daha sonraları CHP’nin, “belediyelerde görev eden ve belediye ekonomik teşekküllerine geçirilen taşeron işçilerin özellikle düzgü takım üstüne yaşadığı teessürat” ile ilgilendiren verdiği araştırma önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasıyla ilişkin önerisi görüşüldü.

CHP Ankara Milletvekili Gaye Buyuru, 700 bin taşeron işçinin yıllardır kol beklediğini belirterek, “Talepleri çok görgüsüz, ‘Aynı işi yapıyoruz, devlete çalışıyoruz. O halde devletin kadrosundan, norm kadrodan bizim de yararlanmamız gerekiyor.’ diyorlar. Ki buna itiraz edebilir?” diye konuştu.

Belediyelerde 560 binin üstünde taşeron işçinin bulunduğunu vurgulayan Kaime, “Bu insanlarımızın gündeş tutsaklık dediğimiz taşeron işçiliğe mahkum edilmelerini asla kabul etmiyoruz. Herkesi kapsayan bir kanun bekliyoruz.” dedi.

İYİ Tümen Konya Saylav Fahrettin Sorti ise iktidarın düzentileme sömürüsünden vazgeçmesi gerektiğini söyleyerek, “Ayrımsız devlette 37 değişik konvansiyon, himmet statüsü evet mu? Bu, sizin ayıbınız.” ifadesini kullandı.

HDP İzmir Mebus Erek Çepni bile DÜRÜST Fırka iktidarının, işçi sınıfını güvencesiz çalıştırmaya mahkum ettiğini savundu.

“Mağduriyet yaşatmamak üzere çabalama gösterildi”

DÜRÜST Öğür Samsun Milletvekili Yusuf Ziyalı Yılmaz, AK Öğür iktidarı döneminde uray hizmetlerinin çeşitlendiğini, bu durumun belediyelerdeki himmet kompozisyonunu dahi çeşitlendirdiğini anlattı.

Yılmaz, henüz ilk memurlar ve belediyelerin fiilî işçileriyle yapılan işlerin, uray hizmetlerinin çeşitlenmesi zımnında bu iki statüde yapılabilir gelişim olmaktan çıktığını, bunun yerine taşeron veya sözleşmeli personel kullanma gerekliliğinin ortaya çıktığını aktardı.

YANLIŞSIZ Parti’nin, 2017’da taşeron işçiler amacıyla 669 sınırlanmış Yasa Mesabesinde Kararname ile belediyelerin kurduğu şirketlere intikal imkanı sağladığını hatırlatan Yılmayan, düzenlemeyle işçilerin mesai hayatlarının güvence altına alınması ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Yılmayan, 1 April 2018’de başlayan geçiş sürecinde çalışanlara, sevap ve toplumsal hakları açısından mağdurluk yaşatmamak amacıyla ceht gösterildiğini kaydetti.

CHP ve İYİ Partinin beraberinde HDP’nin, “Sayıştay denetleme raporlarındaki yolsuzluklar” ile ilişik araştırı önergesinin yöre görüşmelerinin bugün yapılması önerileri dahi müzakerelerin arkası sıra kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra SELIM Parti Grubu’nun ruzname ve emek saatlerine ait önerisi akseptans edildi.

Kabul edilen öneriyle, milyonlarca vatandaşı ilişkin, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Sağlık Vergisi Kanunu ile Kâh Yasa ve Yasa Hükmünde Kararnamelerde Ayrım Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

Umumi Kurulda, Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen beyaz zehir kazasının eksiksiz yönleriyle araştırılarak eş kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi üzere kurulan Divan Araştırması Komisyonuna unsur seçimi yapıldı.

Bu arada CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in, Ehlihibre Erbaş Kanunu’nda Başkalık Yapılmasına Dayalı Yasa Teklifi’nin, doğrudan Umumi Asamble gündemine alınması önerisi bile kabul edilmedi.

Share: