TESPİH FUARINI 24 SAATTE 35 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

ADANA’birlikte güzeşte açılan Tespih ve Katıksız Ahcar Fuarı’nı 24 saatte sınırlı içinden ve sıkıntılı dışından 35 bin can görüşme etti.

Türkiye’da ilk kez Adana’birlikte planlı Tespih ve Saf Ahcar Fuarı, dün törenle açıldı. Ev içinden 71 diyar, yurt dışından ise 30 ayrımlı ülkeden üreticiler, kurdukları 250 stantta ürünlerini sergilemeye başladı. 25 Çatlak tarihine büyüklüğünde tespih meraklılarını bekleyecek fuarı, yerel ve ecnebi 35 bin yaşama müzakere etti. Fuarda yapılan vazıh artırmalar, ateşin anlara sahne oldu.

Niğde’den gelerek fuarda stant açan üretici Musa Adam, dokunaklı içten karşılaştıklarını söyledi. Rastgele ayın 15’inde kentte düzenlenen mezatlara katıldığını dile getiren Herif, fuarın talih genelinde yaygınlaşmasını istedi. Âdem, ‘Son yıllarda tespihe acun genelinde bağlam artıyor. Fuarda enerjik kendisine boş artırmalar bile yapıyoruz ve haddinden fazla heyecanlı geçiyor. Şu an dünyanın 40-50 ülkesine iz gönderiyoruz’ dedi.

KATAR’DAN FUARA GELDİ

Katarlı hisse senedi insanı Yusuf Elbagı ise yabansı tespihlere rabıt duyduğu için fuara geldiğini kaydetti. Elbagı, ‘Fuarı çok beğendim ve organizasyona şaşırdım. Böyle benzeri madde beklemiyordum. Sunturlu insanlarla tanışıp, çokça güzelce ürünleri tetkik fırsatı buldum’ diyerek konuştu.

SAHTE ÜRÜNLERE DİKKAT

Üretici Itibar Çevik ise koleksiyonerlerin yeryüzü çokça kılkoparan ve Osmanlı dönemine ilişik gayritabii bakalit tespihlere ilgi gösterdiğini dile getirdi. Çoğu sektörde olduğu kabilinden tespihçilikte birlikte cali ürünlerle karşılaşılabildiğine özen calip Çevik, gerçeğinden fark etmenin haddinden fazla edisyon olmaması cihetiyle devlette kaydı kâin esnaflardan aksata yapılması gerektiğini anlattı. Yabansı tespihler hakkında bilgelik veren Çalak, ‘Bakalit malzemeden yapılan yadırganan mahsulat sarılıktan ekşi kiraz rengine, kırmızıya akıllıca beğenilen. Kıpırdak renklerdir. Fiyatları 200 bin dolara kadar çıkıyor. Antikada karşılık sınırı yoktur zira sayıları çokça azdır. Osmanlı döneminde Fellah ülkelerinde bile üretilen mahsulat var ancak kaliteli mahsulat İstanbul’üstelik üretilenlerdir. Üretecek malzemenin bile devamı haddinden fazla kısıtlanmış. Kültürümüzde haddinden fazla şanlı yeri var. Padişahların hepsi birer koleksiyonerdi. Hem dini ayin namına hem ruhsal gerilim atma aracı olarak hem da mücevher olarak kullanılmıştır’ dedi.

150 BİN DOLARLIK TESPİH

Onur Çalak, fuarın arz çok bağ gören tespihin, Horozun Salih Usta’nın ürettiği 100 yıllık ibret olduğunu söyledi. Çevik, 99 yıllık tespihin 150 bin dolara alıcısını beklediğini kaydetti.

Share: