Yüzyıllık ağababa tohumuyla üretilen Yedisu horoz cılız fasulyesinde rekolte katlanıyor

Bingöl’ün Yedisu ilçesinde üretilen ve geçen sene tescile munsap Yedisu horoz arık fasulyesinde rekolte herhangi bir sabık yıl artıyor.

Haziran ayında ağababa tohumlarından ekimi yapılan, Perisu Çayı’ndan gelen katıksız akarsu ile yetiştirilen horoz çeşidi arık fasulyenin, Ilçe ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün çalışmaları sonucu güzeşte sene mart ayında coğrafi bel alarak tescillenmesinin peşi sıra istihsal alanı aynı yılda 200 dekardan 600 dekara yükseldi.

Asırlık dede tohumundan haziran ayında üretimine başlanan, tahminî 20 dakikada pişmesi, kabuklanma yapmaması ve lezzeti ile balaban bağ gören sıska fasulyede tahminî 4 kamer süren emeğin peşi sıra hasat başladı.

Üreticiler imece usulü topladıkları fasulyeleri Türkiye’nin bir nice bölgesine gönderiyor.

Horoz çeşidi sıska fasulyede istihsal alanında sağlanan artışla rekolte birlikte katlanıyor.

Geçen yıl geçmiş yıla göre yüzdelik 50 artışla 100 tona ulaşan rekoltenin bu yıl 210 tona ulaşması bekleniyor.

“Üretimde gözle görülür artım oldu”

Üreticilerden Elmalı köyü muhtarı Dayanabilen Külüğ, AA muhabirine, Yedisu horoz sıska fasulyesinde tescile kavuştuktan sonra üretimde alçak çoğalma olduğunu söyledi.

“Tarım ve Orman İl Müdürlüğü üreticilere ilk teşrin zamanı yüzdelik 75 hibeli nesil verdi. Celal Akarsu İşlerinin basınçlı su sistemiyle da üretimde gözle görülür artış oldu.” diyen Külüğ, devletin seçme devir yanlarında olduğunu belirtti.

Külüğ, köylerinde 1000 dekar alanda teşrinievvel yaptıklarını anlatarak, rekoltede bu yıl güzeşte yıla göre artma beklediklerini tabir etti.

Bu yıl ürettikleri alanda bölümsel adına gâh yerlerde üründe hastalık olduğunu belirleme ettiklerini dile getiren Külüğ, “Buna karşın ilaçlama yapmadık. Zira biz yemeden içmeden üretmeyi değil, düz kişileri dahi düşünmeliyiz. Saf haliyle insanlarımıza sunarak memnuniyetlerini ahzetmek istiyoruz.” dedi.

Külüğ, fasulyenin zevk sırrının dede tohumu ile üretilmesi ve serin suyla sulanması olduğunu belirtti.

“Hem natürel hem de er pişen aynı fasulye”

Aydın’dan memleketi Bingöl’e gelerek Yedisu horoz kuru fasulye üretimi eden Heycan Abaylı da ürettiği fasulyeleri Aydın’ın Nazilli ilçesinde sattığını belirtti.

Abaylı, “Kışın Aydın’a gidiyorum, mayıs ayında anlayışsız geliyorum. 22 senedir bu işi yapıyoruz. Hem içimli hem natürel hem bile er pişen bir fasulye. Hep da çok mutlu.” ifadelerini kullandı.

Zeki Aydıncı bile 20 yıldır Yedisu horoz sıska fasulye ürettiğini anlatarak üretici sayısının rastgele geçen yıl arttığını söyledi.



Share: