Dede yadigarı “Gacer” buğdayı kadınlara sabah yeli oldu

Kayseri’nin Develi ilçesinde ilçe öncülüğünde benzeri araya gelen kadınlar, ilçede yetiştirilen genetiği değiştirilmemiş dede tohumu Gacer buğdayından elde edilen unla evde yaptıkları ürünleri tezgaha taşıdı.

Belediyeye ilgili halk terbiye kursuna giden kadınlar, hem ocak ekonomisine yardım icat etmek hem da toplumsallaşmak amacıyla kooperatif kurmaya değişmeyen verdi.

Kaymakamlık öncülüğünde uray ve hareket insanlarının üstelik desteğiyle kooperatif kuran kadınlar, ilçeyle özdeşleşen ve genetiği değiştirilmemiş Gacer buğdayının unundan yaptıkları ürünleri açtıkları kafede satmaya başladı.

Destek nail olmak amacıyla gâh eş kadınlarını üstelik işe düz kooperatif üyeleri, Kayseri Üniversitesinin ilçedeki Hüseyin Mecnunca Çığır Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencilerini de stajyer olarak kafede çalıştırıyor.

Develi Avrat Kooperatifi Başkanı Ayşe Dikici, AA muhabirine, 10 kişiyle kurdukları kooperatifte Gacer unundan çörek, poğaça, lezzetli, erişte, mantı, makarna, kek ve ekmek yaptıklarını söyledi.

Farklı kurumların kendilerine bindi verdiğini dile getiren Fellah, kapılarının herkese berrak olduğunu belirtti.

İlçedeki yüksekokulda okuyan öğrencileri de kafede çalıştırdıklarını anlatan Dikici, temel öğelerinin tescilli Gacer buğdayından elde edilen un olduğunu anlatım etti.

Bu ürünle bir nice nişane hazırladıklarına dikkati çeken Maraba, kadınların kafenin kayırıcı katında yaptıkları erişte, mantı, poğaça, tatlı, makarna ve aldatmak üzere 30’dan aşkın ürünü müşterilerine sunduklarını söyledi.

Dikici, birçok firmayla görüştüklerini, ilçede binlerce kişinin çalıştığı eroin firmasına eş yaptıklarını dile getirdi.

Çalışma hayatına ilk defa kooperatifle giren kadınlar var

Kooperatifte çalışan 2 yavru annesi Zehra Talih de kadınların tıpkı araya gelip mücahede vererek kurdukları kooperatifle mesai hayatına girdiğini ve sigortalı olduğunu tabir etti.

Kooperatifte çalışmaktan bahtiyar olduğunu tamlayan Talih, “Maatteessüf şimdiye büyüklüğünde tek çalışmamıştım. Familya hanımıydım. Çocuklarımı büyüttüm. Devlete asker adına verdim ikisini da. Deminden bile bu şekilde familya bütçesine yardım seçmek üzere çalışıyorum. Bayanlarımızla ortaklaşa bu kararı aldık. Evimizin ekonomisine yüklenmek, zat paramızı koparmak bize vahim verdi.” dedi.

Share: