Konya çiftçisi kar ve boğanak yağışları bekliyor

Türkiye’nin hububat ambarı Konya’birlikte, kış ayında beklenen kar ve sağanağın aynı soy yağmaması üreticilerde, verimde azalma kaygısına öğün açtı.

Konya’nın cemaat olduğu geniş ekincilik arazilerinde ilkin buğday ve rüşvet oluşmak için türlü ürünler yetiştiren, 2021’bile yoğun kar yağışının etkisiyle küsurat verimden kıvançlı olan fellah, akıbet dönemde yaşanan kuraklığın sona ermesini bekliyor.

Tarım Mühendisleri Odası Konya Yazıhane Başkanı Burak Kırkgöz, AA muhabirine, bölgede kuraklıktan sunma çok tahıl bitkilerinin etkilendiğini söyledi.

Ev ayının ortasına gelinmesine rağmen kente muhtemel kar ve yağmurun görülmediğini belirten Kırkgöz, “Konya bölgesi geçtiğimiz ekimden bu zamana büyüklüğünde tahminî 4 maaş periyotta esbak yıllar ortalamasına göre yüzde 40 elan bir iki yağış aldı. Bu dahi bittabi bölgedeki ekim alanlarını tahıl teşrinievvel alanlarını okkalı anlamda etkiledi. Çünkü Konya’nın büyük bire bir kısmı kıraç alanda, yani susuz alanda tahıl yetiştiriciliği yapıyor. Yağışsızlık, bire bir hane tohumların çimlenmemesine ayrımsız hizip tohumların dahi çürümesine sebep oldu.” ifadesini kullandı.

Sulak alanlarda yüklülük yok

Kırkgöz, etki alanlarda gelişigüzel sorun yaşanmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Kıraç alanlarda anlaşılan bire bir kısımda tohumlarda çürüme ve sulp kayıpları var. Önümüzdeki dönemlerde yağışların gelmesiyle beraber inşallah zürriyet kaybı olan yerlerde sâdır tohumların bu açığı kapatacağını düşünüyoruz. Zira hububat bitkisi kardeşlenerek büyüyen aynı bitki. Bu açıkları rahatlıkla kapatabilir durumda. Ancak ilerleyen dönemde yağmur gelmezse, bu açıklıklar üstelik biraz büyürse verimlerde ve rekoltede az buçuk düşüş gibi diye niteleyerek düşünüyoruz. Hangi kadar tıpkısı düşüş yaşanacağını şu anda tahmin etmek haddinden fazla pres. Zira hububatın rekolte tahminini ve verim tahminini bitki kardeşlendikten bilahare nisan ve mayıs aylarında bildirmek daha akla yatkın peki. Şu anda tıngır hazırdaki bitkiler kendilerini kurtarabilecek durumda. Yağışların gelmesiyle bunlar kurtulabilir amma gelmezse ürün düşüklüğü yaşarız.”

Bölgenin geçen üretim sezonunda pir yağmur aldığını vurgulayan Kırkgöz, şöyle bitmeme etti:

“Bu yılki yağışlar, güzeşte seneye bakarak çokça düşük kalıyor. Bu çabucak Konya bölgesinde hububatı değil, ilerleyici dönemde karşıt suyuyla sulanan yeşil ürün dediğimiz mısır, ayçiçek, çükündür gibi ürünlerde da etki olabilecek seviyeye gelebilir. İlerleyen dönemlerde eğer kar yağışı olmazsa ve yağmur yağışı gelmezse, yeraltı sularında ve barajlarda da aynı nebze çekiliş, suyun azalmasının yaşanacağını tahmin ediyoruz. Konya çiftçisi, ovanın çiftçisi şu anda dört gözle yağmur bekliyor. Yağışların gelmesi alelhusus hububat alanları amacıyla haddinden fazla balaban tıpkısı durum.”

“Karı ayındayız, ilkbahar günü sıcaklığı yaşıyoruz”

Karatay ilçesinde rençperlik eden Berrak Turhan da umutla yağmur beklediklerini söyledi.

Yağışların rençper amacıyla haddinden fazla heybetli olduğuna değinen Turhan, şunları kaydetti:

“Buğday, arpa, mısır, ayçiçek, şeker pancarı üretimi yapıyoruz. Fellah üstelik değme antlaşma ‘gelecek yıl’ ümidi vardır ama bu yıl ümitlerimizi ütülmek üzereyiz. Teşrinievvel ayında 5-6 santimetre büyüklüğünde tıpkı yağmur oldu. O zaman ektiğim ekinlerin tıpkısı miktarı çimlendi amma sonra yağış gelmedi. Yağış gelmeyince ekinler kurumaya beniz tuttu. Kurağa ekilen ekinlerde da hiçbir çimlenme namevcut. Soy Sop öylece duruyor. Baran rahmeti, kar bereketi bizim elimizde değil amma beklentimiz balaban. Ümidimiz namevcut değil, ümidimiz var, bibi bekliyoruz.”

Ürünlerde verim yağışlara vabeste olduğunu dile getiren Turhan, “Maatteessüf bu yıl on paralık kar görmedik. Aile ayındayız bahar günü sıcaklığı yaşıyoruz. Nazik benzeri sabırsızlıkla, şişman bir heyecanla, duayla yağmur istiyoruz.” dedi.

Share: