Malatya’da Sarsıntı Sonrası ‘Ağır Hasarlı’ Raporu Verilerek Yıkılan Binanın Adına Bibi Yenisi Yapılmadı

Malatya’dahi 24 Ocak 2020 depreminden sonradan ‘pahal hasarlı’ raporu verilerek 2021 yılında yıkılan Saray Apartmanı sakinleri, 3 yıldır ocak ve dükkanlarının yapılmadığını belirterek kıygın olduklarını söylediler.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Sülale 2020’dahi meydana mevrut 6,8 büyüklüğündeki depremde yer güç hasarı gören illerden biri Malatya oldu. 4 kişinin hayatını kaybettiği, 477 kişinin ise yaralandığı deprem sonrası yapılan çalışmalarda, 6 bin 977 bina, 13 bin 34 mutlak bölüm okkalı hasarlı, 316 çatı bin 458 hür bölüm ise orta hasarlı olarak belirleme edildi. Bati hasarlı adına belirleme edilen 11 bin 593 skor hür bölümün yıkımı, 46 milyon 748 bin TL karşılığında yapıldı. Bin 441 özgür bölümün yadımlama süreci ise devam ediyor. Depremde ‘dokunaklı hasar’ gören ve müstacel yıkılacak binalar arasında düz alan Lüzumsuz Caddesi’ndeki 5 bükülmüş Saray Apartmanı’nın birlikte 2021 yılında yıkımı yapıldı. Apartman sakinleri, 25 ofis ve 23 dükkanın bulunduğu binanın yerine elan yenisinin yapılmadığını ve kıygın olduklarını tabir ettiler.

“CADDE ÜZERİNDE DÜKKANIM VARDI, 3 YILDIR KIYGIN OLDUM”

Binanın yıkıldığı alanda toplanan adalet sahiplerinden Musa Aktaş, şunları söyledi:

“Bizim burada 3 dükkanımız var. Depremden sonraları dükkanlarımızı ayrımsız günde boşalttırdılar. 3 senedir ilgili bütün kurumlara gidiyoruz. Taahhütnamede verdik. 2 dükkanım vardı, birine yüzde 40 hibede daha çok. Her madde hazır ama herhangi bir ne hikmetse düz müteahhitler vazgeçiyor. TOKİ’den beni aradılar, ‘CİMER’e abece yazmışsınız’ diye niteleyerek durumu anlattılar. Zeminde akarsu olduğunu söylüyorlar. Kernek’ten Abes’ye, hatta çarşıya kadar rastgele içtima zemininde su var. Bu kulp değil ki. Bahir dolduruluyor, havaalanı yapılıyor. Sair kulp dahi bitişik iki binanın bodrumu yokmuş, sıklet olmaması amacıyla aldatılma çakılması gerekiyormuş. Tekrar yeniden projelendirileceği söylendi amma ondan dahi tıpkı selen çıkmadı. Benim cadde üstünde dükkanım vardı. Sokak arasında tuttuğum dükkana icar veriyorum. Zira ana yol üzerindeki benzeri dükkanın kirasına gücüm yetmiyor. Hem hareket kaybım oldu hem birlikte 3 yıldır bana tıpkı maliyet. 3 sene eski maliyetle şu andaki maliyet ayrımsız değil. Burada oturan ailelerde mağdur oldu.”

“GİDECEK BİR YERİMİZ KALMADI”

Aydınlık Merva Gelgeç ise yerey sahibi olduğunu ve yıkılan apartmanda 2 tapusunun bulunduğunu rapor etti. Yolcu, Battalgazi Belediyesi’ne vacip müracaatları yaptıklarını kaydederek şunları söyledi:

“Haddinden Fazla mağdur olduk. 4 yavru sahibiyim ve değme arkalama alamadığımız üzere çok iri kiralar bayılmak zorunda kaldık. İlk başta medar etüdü yapıldı, ‘Başlanıldı’ denildi. Biz iki bloktan oluşuyoruz, tek blok yapıldı. Projenin bize civar gösterimi yapılmadı. Öznur Hatun, uygun bize apartmanın durumunda yapılacağı sözünü verdi. Zira bu apartman yıllardır burada var. Burası Malatya’nın dahi muayyen aynı yeri, ayn ardı edilemez. Sonuçta herkesin bire bir kaybı var. Biz, hasis çok mağduruz. Buradaki sorumluluk neyse büyüklük büyüklerimizin buna tıpkısı ahali atmasını bekliyoruz. Biz, kurumlara gidip gelmekten, insanların bizi aşağılamalarından ve dun görmelerinden yorulduk. Bilcümle devlet kurumlarına gidiyoruz ve balkı karşılanmıyoruz. Aylık 3 bin 500 lira icar ödüyorum. Biz, bu kiraları bayılmak zorundayız. Tek müzaheret alamamamızın beraberinde tek malımız dahi daha çok yok. Arazi adına kaldık. Gidecek tıpkısı yerimiz bile kalmadı. Görüşecek aynı âdem üstelik bulamıyoruz. Malatya’de görüşebileceğimiz bire bir TOKİ birimi yok.”

“HANGI YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”

Kiygin olduğunu ifade fail Sevgi Yeşiler üstelik seçme yere başvurdukların fakat kendilerini akseptans yazar görüşmediklerini söyledi. Yeşiler, özlük apartmanları kadar ayrıksı bire bir apartmanında ayrımsız süreçte yıkıldığını ifade ederek, “Baran Apartmanı yapıldı. O ant burayı yıkmasaydınız. Yıktınız, keşki yapın. Başvurmadığımız kayran kalmadı. Daha Çok ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

“HEPİMİZ KİRADAYIZ VE KIYGIN OLDUK”

Cahit Yeşiler ise sürekli kendileriyle derinti yaptıklarını ve gitmedikleri kurumun kalmadığını kaydederek, “Deftere yazıyorlar, anca kalıyor. Hepimiz kiradayız. Kiraları veremiyoruz, mağdur olduk. Bize iki posta, 5 biner TL atılmak amacıyla 10 bin TL dünyalık verdiler. Sonrasında gelişigüzel yardım yapılmadı. Hepimiz kiradayız, geçinemiyoruz. Ego 65 yaşındayım, ayakkabı boyuyorum. Valiye gidiyoruz, deftere yazıyorlar. Belediyeye gidiyoruz, başbuğ beyninde yok. Filhakika muhtar bile namevcut” dedi.

“4 SENEDİR DÜZ BÖYLE DURUYOR”

Mağduriyetini dile getiren Bekir Tokuş da, “Az Daha 4 yıl olacak, tığ mağduruz. Bugün erte derken bibi yapacaklar. Herkes birbirine gönderiyor. ‘Yapacağız’ diyorlar, tığ gidince cümle işine bakıyor. 4 senedir kıygın olduk. Kiraya çıktık, kirayı üstelik veremiyoruz. 4 senedir düz hakeza duruyor. Henüz kazma vurmadılar, hangi zaman yapacakları da belli değil” diye niteleyerek konuştu.

Share: