Türkiye İnovasyon Haftası

TÜRKİYE İnovasyon Haftası İnovalig Şampiyonları Bağış Töreni’nde konuşan Tecim Bakanı Mehmet Muş, Dünya ihracatından henüz aşkın nasip alabilmenin yolu Ar-Ge, inovasyon ve teknolojiye dair üretim ile markalaşmadan geçmektedir. İnovasyona nazik ehemmiyet atfediyor, firmalarımızın toptan pazarlarda boy göstermelerini sağlıyoruz dedi.

Tecim Bakanlığı destekleriyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eş sahipliğinde ‘İnovasyonun Yeni Yüzyılı’ teması ile düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, Körfez Kurultay Merkezi’nde zaman başladı. Yarına büyüklüğünde devam edecek programın açılışını Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Programda, İnovalig Şampiyonları Armağan Töreni üstelik düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birlikte, Tecim Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, TİM Başkanı Mustafa Gültepe birlikte katıldı.

FİRMALARIMIZIN KÜRESEL PAZARLARDA KAMET GÖSTERMELERİNİ SAĞLIYORUZ

Burada konuşan Tecim Bakanı Mehmet Muş, Dünya ihracatından daha fazla hisse alabilmenin yolu Ar-Ge, inovasyon ve teknolojiye dair üretim ile markalaşmadan geçmektedir. Vekâlet adına envestisman, istihsal, ihracat zincirinin iktisadi büyüme ve abra üzere nazik olan ihracat halkasında heterojen politikalar ve desteklerle etkin şekilde fariza alıyoruz. Bu itibariyle inovasyona büyük ehemmiyet atfediyor, firmalarımızın tasarıma dair ve markalaşma yönü öne çıkan faaliyetlerine yönelik tasarladığımız ululuk destekleriyle global pazarlarda uzunluk göstermelerini sağlıyoruz dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ TÜRK MALLARINI DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA İHRAÇ ETMEYE DEVAM ETMEKTEDİR

Bakan Muş, Global tedbir zincirlerinde enerjik şan oynayan dünyanın geçmiş 20 ekonomisi içerisinde küresel bir istihsal merkezi olan ve yabancı sermayenin de ağırbaşlı ilgisini çekici Türkiye’nin inovasyona dayalı ürünleriyle daha bile ilerlemesi için bakanlığımızın kocaman çalışmaları bulunmakta. Türkiye ekonomisi, üretmeye, istihdam sağlamaya ve Türk mallarını dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye devam etmektedir. 2000 yılında toptan mal ihracatından Türkiye’nin aldığı hisse olan yüzdelik 0,43’lük payımız 2022 yılı itibariyle yüzde 1,03 seviyesine yükselmiş bulunuyor. 2002 yılında 36,1 bilyon dolar olan dolar ile büyümeye yüzdelik 1,7 benek yardım veren ihracatımız geçen yıl 6 kattan çok artarak 225 milyar dolara ulaşmıştır. Tıpkı sene büyümemiz olan yüzde 11,4 oranına 50 yılın genişlik faziletli performansını yakalamış ve ihracatın katkısı yüzde 5,3 nokta olmuştur diyerek konuştu

İHRACATÇILARIMIZA ALTERNATİF ÜLKELERİN KAPISINI AÇACAĞIZ

Bakan Muş, Odağında markalaşma, hedefinde Türkiye’den dünya markaları çıkarma olan Turquality ve e-Turquality Bindi programı kapsamında birçok firmamızı destekliyor ve bu programı elan canlı ayla getirecek kurgular üstünde çalışmaya devam ediyoruz. Destek mevzuatımızı tek tıpkı bina altında topladık. Ilkin KOBİ’lerimiz girmek amacıyla seçkin seviyede ihracatçımıza ihracata tedbir aşamasından global ayraç olmaya kadar ihracatın seçkin aşamasında verilen destekleri yeniledik, güçlendirdik. Arsıulusal ticaretteki değişen trendleri ve ihtiyaçları dikkate alarak bakir bindi mekanizmalarını ihracatçılarımızın hizmetine sunuyoruz. Orak Ayı ayında kamuoyuyla paylaştığımız Irak Ülkeler Stratejisi kapsamında hazırladığımız 328 Eylem Planı çok kapsamlı ve iddialı ayrımsız kere haritasıdır. Bu takip ile ihracatımızın menzilini artırarak ihracatçılarımıza anadan görme pazarlarımızın ötesinde mütenavip ülkelerin kapısını açacağız. Avrupa’da başlayan sükûnet geçtiğimiz yıl hazırlıklarına başladığımız bu stratejimizin hangi büyüklüğünde akla yatkın olduğunu gözler önüne sermektedir ifadelerini kullandı.

Bakan Muş’un konuşmasının ardından, İnovalig KOBİ ölçeğinde 5 ayrımlı kategori şampiyonu, toplam 25 firmaya TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Tecim Bakanı Mehmet Muş ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından ödülleri takdim edildi.

Share: