Yatılı öğrencilerin eşofman takımları Konyalı kadınlardan

Konya’de belediyenin mesleki terbiye kurslarına katılan kadınların, ürettiği 56 bin eşofman takımı, Türkiye’nin değişik şehirlerindeki leyli meslek öğrencilerine ulaştırılıyor.

Tasavvur Belediyesi ve Murat İlçe Umum Terbiye Merkezince planlı mesleksel yetişek kurslarına katılan ve aynı mahallede yandaki olan kadınlar, Belediyenin Osman Gazi Sosyal Tesisi Döner Kebap Atölyesi’nde eşofman üretimi yapıyor.

Farklı yaşlarda kadınlar, leyli okullardaki öğrenciler üzere 5 ayda tahminî 56 bin eşofman takımı üreterek 27 milyon liralık ekleme derece sağladı.

“Özlük çocuklarımıza üretiyormuşuz kabil hissediyoruz”

Erek Şehremini Mustafa Kavuş, AA muhabirine, Belediyeye ilişkin 4 tesiste 252 kadının eğitim bilimi aldığını, kursiyerlerden aynı kısmının de üretime karışma olduğunu söyledi.

İlçe Ahali Eğitim Müdürlüğü ile iki tesiste üretimlerin melfuf değere dönüştüğünü anlatan Kavuş, “Murat Belediyesinin gerçekleştirme ettiği makine ve ekipmanlarla başlayan istihsal süreciyle 58 ilde mevcut yatılı bölge okullarında okuyan 56 bin öğrencinin eşofmanları bu tesislerde üretiliyor. Bu girişim Türkiye’de eşine az rastlanacak, örneği birkaç olan benzeri iştir. Bu nedenle çokça nadir. Bu sükse, kurslarımızın hangi derece müfit olduğunu gözler önüne seriyor.” ifadesini kullandı.

Atölye eğitmeni Çiğdem Özdemirkan üstelik kadınların yaptıkları üretimle ev bütçesine yardım sağladığını dile getirdi.

Istihsal sürecine ait hikmet veren Özdemirkan şunları kaydetti:

“Atölyemizde eğitimi tamamladıktan bilahare yeterliliğe cemaat olan öğrencilerimiz üretime dahil oluyor. Eşofmanların bir kısmının dağıtımı yapıldı, aynı kısmı da dağıtılmak amacıyla hazırlandı, dağıtılacak. Şu anda üretim bitmeme ediyor. Hanımlar hem çalışırken mutlu oluyor hem dahi hiç ulaşamayacakları kollar için himmet gider ediyorlar. Bu dahi güdeleme olarak hepimizi henüz istikbal seviyeye taşıyor. Zat çocuklarımıza üretiyormuşuz kabilinden hissediyoruz. Henüz öncesinde üstelik atölyemizde farklı üretimler yaptık ama şu anda devletimiz üzere ürettiğimiz eşofman takımlarıyla hiçbir devir göremeyeceğimiz çocuklara başarmış görünmek bizim üzere benzeri haysiyet ve çekicilik.”

“Çocuklara gideceği için bahtiyar oluyoruz”

Atölyede üretim işleyen kadınlardan 37 yaşındaki 2 bala annesi Fatma Çerden Çöpten, hayatında ilk kez emek deneyimi yaşadığını söyledi.

Çerden Çöpten, “Burası bizler üzere çok bereketli oldu. Hem öğreniyoruz hem üretiyoruz. Ev modundan çıktık. Bura, kurulan hukuk, arkadaşlıklarla dahi bizlere gani geldi. Haddinden Fazla iyicene ayrımsız yassı. Faaliyet hayatında doğmak çok ayrı ayrı bir duyguymuş. Eve birlikte ilişik dirimsel oluyor, bütçemize katkıda bulunuyorum.” diyerek konuştu.

Ailelerinden uzakta okuyan dallar amacıyla benzeri şeyler üretmekten antrparantez bahtiyarlık duyduğunu vurgulayan Çelimsiz şöyle devam etti:

“Burada ürettiğimiz eşofmanlar hele yatılı okullardaki çocuklara gittiği için çokça memnunuz, gurur duyuyoruz. Giyim Kuşam, oynayacaklar, bizi hatırlayacaklar diyerek düşünüyoruz. Bu yüzden daha evire çevire, daha düzgün yapalım, vebal yapmayalım diyerek inceden inceye çalışıyoruz. Çocuklara gideceği için haddinden fazla bahtiyar oluyoruz.”

Üretim işleyen kadınlardan 56 yaşındaki Fatma Eralp dahi uğraşı namına başladığı dikiş eğitiminin işe dönüştüğünü belirterek “Hepimiz bir mahallede oturuyoruz. Ben ilk kez çalışıyorum. Çalışmak haddinden fazla fena hâlde. Hem kendimizi geliştiriyoruz hem familya bütçemize katkıda bulunuyoruz. İki çocuğum var ve eşim son etti. Bu yüzden maddesel yönden üstelik bize çokça faydası oluyor.” dedi.

38 yaşındaki 2 çocuk annesi Ayşe Serin ise istihsal sürecine dahil olmaktan kıvançlı olduğunu kaydetti.

Serin, öğrenciler ve aile bütçesi üzere çalışmaya devam edeceğini vurgulayarak “Böyle tıpkısı şeye sebep olmak çok iyice. Bize bu yolu açanlara çok teşekkür ediyorum.” diyerek konuştu.

Share: