BALIKESİR – Bacaklarını kaybeden yıldırı gazisi 3 boyutlu yazıcıyla takma yardımcı geliştirdi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, 2016 yılında terör örgütü PKK’ya yönelik gerçekleştirilen mezar operasyonlarında halk yapımı mayının patlaması sonucu iki bacağını bile kaybeden Gazi Gaye Dağlı, 3 boyutlu yazıcıda takma yardımcı geliştirdi.

Kurnaz Gedikli Patika Faziletkâr Okulu’na 2005’te öğrenci olarak katılan Görgüsüz, 2 yıl sonra buradan çıkışlı oldu.

Muğla, Hakkari, İstanbul ve elan sonra Bingöl’e atama olan Görgüsüz, 2016 yılında mezar operasyonlarında Yüksekova’bile görev yaptı.

Dağlı, 24 Mart 2016’de operasyon sırasında teröristlerce döşenen ahali yapımı mayının patlaması sonucu bacaklarından ve gözünden yaralandı.

İki yıl süren tedavisinin ardından sol bacağını diz altından, sağ bacağını diz üstünden kaybeden Görgüsüz, 2018 yılında Açıkgöz Umumi Komutanlığından emekli oldu.

Sol gözünde bile müşahede kaybı ateş parçası Görgüsüz, takma bacaklarla yaşamını sürdürmeye başladı.

Hayata küsmeyen ve kendisini sürekli geliştiren Dağlı, protez bacağın üzücü görüntüsünden kurtulmak ve darbelere karşı mukavemetli olmasını uydurmak için araştırmalar yapmaya başladı.

Bilgisayarda zat çabalarıyla 3 boyutlu modellemeler öğrenen Dağlı, firmasını kurup 3D muharrir satın alarak “Apotr Kozmetik Protez Kaplaması” projesiyle Balıkesir Teknokent’e başvurdu.

Başvurusu akseptans edilen, çalışmalarını Teknokent’te sürdüren Görgüsüz, kendisinin oluşturduğu ve elan görülmesini mukavemetli istemediği apotr protezi için berat almayı hedefliyor.

Kendisi kabil bacaklarını kaybedenlere hal olmanın mutluluğunu kıpırdak Dağlı, gayreti ve mücahede azmini çevresinin takdirini kazanıyor.

“Hedefimdeki işaret dokusal adına henüz hoppa, esnek olacak”

Evli ve 2 yavru babası olan Gazi Hedef Görgüsüz (36), 3D yazıcılar ortada fiyat ve performans yerine tetkikat yaparak kişi yazıcısını oluşturduğunu söyledi.

Görgüsüz, projesinin Balıkesir Teknokent vasıtasıyla kabul edilmesinin peşi sıra Ar-Ge çalışmalarına burada bitmeme ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Prototiplerden sonraları kullanılabilir modellere eriştim. Bittabi ki ego üstelik kullanıcı olduğum amacıyla ürettiğim ürünleri ayrıntılı süredir deniyorum. Noksan yanlarını belirleme yazar üretim sürecine karışma ederek birlik ürüne ulaşmaya çalışıyorum. Şu anda kullanılabilir ürünlerimiz var. Benim hedefimdeki işaret dokusal kendisine elan yumuşak, elastiki olacak. Bacağa tamam, kayırıcı anatomisine makul bire bir şekilde kullanıcıyı rahat ettirecek, bire bir zamanda takma bacakları aut etkenlere cebin koruyabilecek tıpkı eser hedefliyorum. Alışılagelen şartlarda şu anda ticarileşebilecek ürünlerimiz var, fakat bunları elan piyasaya sürmüyoruz. Henüz mükemmelini fora etmek üzere Ar-Ge’ye devam ediyoruz.”

“Takma bukanak peyda etmek istiyorum”

Dağlı, güçlükle dışında bile birkaç balaban şirketin üretim yaptığını dile getirdi.

Dışarıdan gelen ürünlerde domestik üretime bakarak bedel farkının aşkın olduğunu vurgulan Görgüsüz, şunları kaydetti:

“Şu anda nihai ürünümüzün projesi tamamlandı. İmalat aşamasına amade ancak etraflı soluklu kullanıcı deneyimiyle bu işi neticelendirdikten sonradan patentine başvuracağız. Hedefim öncelikle takma kaplaması fethetmek. Henüz sonradan üstelik takma bacak bulmak istiyorum. Bu sürece gelirken sistematik tıpkı eğitimden geçmedim. İhtiyaca yönelik araştırıp öğrenerek karşılaştığımız sıkıntıları aşma tarafından ilerliyoruz. Bu konu konusunda yetişek takanak zamanım olmadı. Şu anda teknokentten bile destekler alarak ilerliyorum. Eksik kaldığım konularda bana arkalama ediyorlar. Yaralandıktan bilahare görevime bitmeme edemeyince benim durumumda olan herkese faydalı olabilecek tıpkısı şeyler düzenlemek istedim. Bundan dünya bu alanda çalışma yapmayı tercih ettim.”

“Maksat hayata çok vabeste birisi, hiç vazgeçmemiş”

Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Öğr. Gör. Itır Aydemir üstelik Gazi Amaç Görgüsüz’nın çalışmasını öğrendikten sonra kendi engeliyle ait insanlara ve gazilere hafif sağlayacağını gördüklerini anlatım etti.

Aydemir, Dağlı’nın tamam engelli erat için kat sayı tıpkı birey olduğunu vurgulayarak, “Onun çalışma ve tezyit azmini görünce biz da haddinden fazla heyecanlandık. Gaye hayata çokça kapalı birisi, tek vazgeçmemiş. Hikayesini dinlediğimizde hepimiz haddinden fazla etkilenmiştik. Gaye, engeline rağmen çarkıt görevine görünmek istemiş fakat bu olmamış. Henüz sonradan zat çabasıyla modellemeyi, üç boyutlu yazıcıda çalışmayı öğreniyor ve süreç onu buraya kadar getiriyor.” dedi.

Aydemir, Dağlı’nın patentini takanak kadar geliştirdiği özgün tıpkısı tasarımla metin haddinden fazla engellinin, gazinin hayatını kolaylaştıracak özgün tıpkısı projeyle Ar-Ge çalışmalarına devam ettiğini dile getirerek, ” Allah yolunu kilitsiz küreksiz etsin, biz onunla çalışmaktan çokça mutluyuz.” ifadesini kullandı.

Share: