Balıkesir kıyıları müstakbel biyolojik tasfiye tesisleriyle temiz kalacak

Marmara Denizi’nde iki yıl ilk yaşanan müsilaj sorununun ardından uygulamaya konulan gösteri planı çerçevesinde Balıkesir’üstelik temeli atılan encam biyolojik arıtma tesisleri gelecek yıl açılacak.

“Özel kasaba esirgeme bölgesi” zar edilen Marmara Denizi için Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile denize kıyısı olan belediyeler ve valiliklerce belirlenen 18 ciddi gaye, 43 ana canlılık ile 130 alt hareketlilik çalışmaları sürüyor. “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında, Balıkesir Su ve Şebeke İdaresi (BASKİ) eliyle yapımına başlanan, Bandırma’da 175 bin, Erdek’te ise 62 bin kişiye bakım verecek istikbal biyolojik arıtma tesislerinin inşası devam ediyor.

Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteğinin beraberinde Avrupa Birliği Bindi Projesinden üstelik (IPA2) yararlanılarak mensur edilen tesislerin yüzde 22’lik kısmı tamamlandı.

İlçelerin altyapı ile lağım döşemi planlarının da karışma edildiği ve ati yılın april ayında bitirilmesi planlanan tesislerin faaliyete girmesiyle Marmara kıyılarındaki çevresel sorunların önüne geçilmiş olunacak.

“Suyun seni değil, senin suyu yönetmen geçişsiz”

BASKİ Umumi Müdürü İzzet Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir’in 175 kilometre Veli Denizi’ne, 115 kilometre de Marmara Denizi’ne kıyısının olduğunu söyledi.

Arıtma tesislerinin önemini vurgulayan Günal, şöyle konuştu:

“Bandırma’daki istikbal dirim bilimsel arıtma tesisi tahminî 25 bin metreküp, günlük 175 bin kişiye seslenme edecek. Erdek’teki organizasyon ise 8 bin 700 metreküp, günlük 62 bin kişiye seslenme edecek. Suyun seni değil, senin suyu yönetmen geçişsiz. Bu birlikte akıllıcasına tıpkı finansman, akıllıcasına ayrımsız proje ve makul tıpkı ekiple benzer ve sonuca ati noktadayız. Projeler önümüzdeki yılın april ayından itibaren inşallah hayata geçecek.”

“Bizim çevreye topluluk çıkmamız lazım”

Günal, Balıkesir şehir merkezindeki atık su tasfiye tesisinin da kapasitesinin artırılacağını dile getirdi.

Tesislerdeki allahsız atıklardan cümbüş enerjisi ürettiklerini vurgulayan Günal, sözlerini şöyle tamamladı:

“Mıhlı, geleceğe sakıncasız adımlarla bakan bire bir mekân fotoğraflamak istiyoruz. İnşallah projelerin hayata geçmesiyle bu arada şehrimiz bu konuda çokça iri kazançlar elde edecek. Yani bizim çevreye cemaat çıkmamız geçişsiz. Bunu yapmazsak mekân öz intikamını kullananlardan alıyor. Bunu benzeri müsilaj örneğiyle üstelik gördük, dominant felaketleriyle de görüyoruz, hava, abuhava değişikliği, kuraklıkla dayalı yaşadığımız sıkıntılarla üstelik görüyoruz. Tığ bugünlere cemaat çıkalım ki ati nesillerimiz dahi yarınlara topluluk çıksın.”

Share: