Manisa’da kar sevinci; vatandaşlar kartopu oynadı, görevliler hayvanlara yemleme bırakıldı

MANİSA’bile Spil Dağı Milli Parkı, ağırbaşlı kar yağışı dolayısıyla beyaz zehir örtüyle kaplanırken, şehir geneli ve mekân ilçelerden vatandaşlar bölgeye gelerek bellek keyfini çıkardı. Tabiat Esirgeme ve Milli Parklar Müdürlüğü, 30 santimetreye ulaşan kar zımnında ağızotu bulmakta zorlanan aşılanmamış hayvanları amacıyla doğaya 500 kilo sıska ağızotu, 250 kilogram pazar artığı bıraktı.

1517 metre rakımlı Spil Dağı Milli Parkı, dün geceleyin etkisini gösteren ve dönem süresince devam fail kar yağışı dolayısıyla karla kaplandı. Kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı Spil’dahi, kar sevinci yaşandı. Ilkin Manisa ve İzmirliler başlamak için kasaba illerden vatandaşlar Spil’e atak etti. Spil’e gelenler, kartopu oynayıp, korluk yakarak hatır keyfini yaşadı.

YABAN HAYVANLARI İÇİN AĞIZOTU BIRAKILDI Huy Dulda ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü ekipleri, karla kaplı Spil’de yem bulmakta zorlanan yılkı atları ile kurt, tilki, tavşan, domuz, sansar kabil yaban hayvanlarının haddinden fazla kesif bulunduğu Spil Dağı Milli Parkı’ndaki değişik bölgelere 500 kilogram kuru ağızotu ile 250 kilo ilişki artığı bıraktı. Doğa Dulda ve Milli Parklar 4. Kesim Müdürü Adaletli Şencan, “Spil Dağı Milli Parkı, 1968 yılında 6 bin 801 hektar alan olarak zar edildi. Çok sayıdaki endemik bitki türünün yanında hoppadak 78’i Spil Dağı’nda yetişen endemik türümüz bulunmaktadır. Bizim buradaki amacımız katıksız hayat kış şartlarında çandır hayvanlarının yem ihtiyacını nail olmak. Katıksız yaşamı gelişigüzel kalem desteklemekteyiz. Bugün yağan kardan muhit yem bulmakta zorlanan yaban hayvanları üzere veriş artığı, yonca kabil yemlerimizi bıraktık” dedi.Adil Şencan, 2022 yılında toprak müdürlüğü yerine, doğaya 155 bin kilogram yemleme bıraktıklarını belirterek, “Bu senede ihtiyaçları kadar yem miktarını doğaya bırakmayı hedefliyoruz. Amacımız doğal dengenin desteklenmesi ve arttırılması. İlk us yağması bizim için haddinden fazla muştulu. Sezonluk namına yağışsız aynı çevrim geçiyordu. Neredeyse 3 aydır on paralık yağış almamamız, natürel yerine dengeyi bozmaktaydı. Aynı zamanda yaz aylarını da etkiliyordu. Yazın haddinden fazla kurak olması orman yangınları açısından çok boğuk periyoda girmekteydi. Yağışların dengeye girmesi ve ilk us yağması bizleri sevindirdi” diyerek konuştu.Spil Dağı’na arkadaşlarıyla çıkarak düşünce keyfini güçlü Cemal Çoban, “Tafsilatlı zamandır Manisa’ya kar yağmıyordu. Çok bekledik yağmasını, yağar yağmaz birlikte gelip eğlendik” dedi.

İzmir’den Spil Dağı’na gelerek ailesiyle eğlenen Mehmet Kösenciğ bile “İzmir’den geldik. Yağan us keyfini çıkarmaya çalışıyoruz” dedi. Eşi Fatma Kösenciğ ise “İnşallah karın devamı sağlık, keyfini çıkarıyoruz. Andıran olduğu amacıyla Spil’i tercih ettik. Çok pir, eğleniyoruz” diye konuştu.

Share: