Türkiye’deki 3 hayvan hastanesinden biri: Bölgedeki çiftçiler için umut oldu

Türkiye’deki 3 efsanevi hastanesinden biri: Bölgedeki çiftçiler amacıyla imge oldu

ÇANKIRI – Çankırı’bile 2019 yılında kurulan ve Türkiye’da 3 örneğinin bulunduğu efsanevi hastanesi, Çankırı, Kastamonu, Çorum ve Ankara’daki efsanevi yetiştiricileri ve yaban hayvanlarının umudu oldu.

Çankırı’bile 2018 yılında kalan buzağı ölümlerinin önüne sarkıtmak amacıyla Çankırı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği marifetiyle kurulan Çankırı Hayvan Hastanesi, 3 yıldır düş olmaya devam ediyor. Düşük tedavi ücretlerinin irade edildiği hayvan hastanesinde, yapılan buzağı tedavilerinde yaklaşık yüzde 75 muvaffakiyet oranına ulaşıldı. Alanında uzman veteriner doktor ve personellerin bakım verdiği hastanede, 3 yılda yüzlerce hayvan sağlığına kavuştu. Kastamonu, Çorum ve Ankara’dan birlikte taleplerin alındığı sayrılarevi, efsanevi yetiştiricilerin umudu oldu. Melez hayvanları ve yerli hayvanat dahi sağlıklarına kavuşturulan hastanenin ilerleyici süreçte, kent merkezi dışına taşınarak geliştirilmesi hedefleniyor.

“Tedavilerinde yüzde 70 ve 80 oranında tıpkı muvaffakiyet sağladık”

Hastane ile ilgilendiren bilgi veren Çankırı Maya Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Çankırı Hayvan Hastanesi Umumi Heyet Başkanı Ömer Çendek, “Çankırı Efsanevi Hastanesi umumi heyet başkanlığı yürütmekteyim. İlimiz hayvancılığın yavaş olduğu bire bir ülke. köylerde oturan insanlarımızın antant kaynağının hayvancılık olması cihetiyle, 2018 yılında buzağılarının ölmesi, özellikle efsanevi hastanesini açmamın sebeplerinden bire bir tanesi. Buzağıları yaşatma hesabına, köyde oturan insanların hayvanları, buzağıları ölmesin diye niteleyerek böyle benzeri düşünceyle ayrımsız yola çıktık. 2019 yılının Açıklık ayında Çankırımıza kazandırmış olduk. Bugüne büyüklüğünde yapmış olduğumuz buzağı tedavilerinde yüzdelik 70 ve 80 oranında bir muvaffakiyet sağladık. Bunun yanında, kanatlı hayvanat, sokak hayvanların tedavisinde de hizmetler vermekteyiz. Hastanemiz 17 personele 24 saat sahih olarak çalışıyor. Bağımlı ki tat canlıyı yaşatabilmek bizim üzere çok balaban. İlk ahit bittabi tıpkısı heyecanla hastaneyi açtıysak o heyecanla hem doktor arkadaşlarımız, hem normal personeller, tığ bile bitmeme etmekteyiz. Hastanemize Çorum’dan, Kastamonu’dan ve alelhusus Ankara Çubuk’tan hayvan bilimi getirilmekte” dedi.

“Şişman bire bir alanda farklı bölümler yaparak devam ettirmeyi düşünüyoruz”

Hayvan hastanesinin geliştirilmesi üzere planlamalar yaptıklarını anlatım fail Çendek, “Ağırlığımız şu anda büyükbaş. Çünkü burada tığ buzağıları neşelendirmek zorundayız hayvan tedavilerini beğenmek zorundayız. Hastanemizdeki bilcümle ekipmanları baktığınızda koku tahlilleri, soluk sonuçlarını elde edebilmek üzere bu makineleri, bu cihazları hastanemize kazandırdık. İnşallah ilerleyen zamanlarda hastaneyi henüz şehir dışına, balaban tıpkısı alanda ayrımlı bölümler yaparak devam ettirmeyi düşünüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Ülkemizin 7 bölgesinin 7 şerha hastanesinin olması gerektiğini düşünüyorum”

Hayvan hastanelerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini ifade fail Ömer Çendek, “Türkiye’da 4 modül havan topu hastanesi vardı. Benzeri tanesi kapandı, Türkiye’bile şu anda üç lime hastanemiz var. Bence ülkemizin 7 bölgesinin 7 modül hastanesinin olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü cihazlarla sonuçlar sarmak tıpkı sonuca yayılmak elan basit oluyor. Bu nedenle hele büyükbaş, küçükbaş hayvanları yaşatabilmek amacıyla hastanemizin büyüklük anlamında yayılması gerekiyor. Yaptığımız tedavilerde vakit kaybetmeden girdi maliyetleri ve alışılagelen maliyetlerin parasını alıyoruz. Yani çok efdal aynı mal arzu etmiyoruz. Zira bura birliklerin ve üreticinin hastanesi. Devletimizden ve gelişigüzel yerden tek gelirimiz namevcut” şeklinde konuştu.

Hastanede görevli Veteriner Doktor Halil İbrahim Sarp, donanımlı tıpkı hastanede hayvanları sağlıklarına kavuşturduklarını rapor ederek, “Bir buçuk senedir Çankırı Hayvan Hastanesi’nde etkili olarak çalışıyorum. Şu ped alanında yoğunlaştım. Bu alanda uzmanlaşıyoruz. Ayrımsız buçuk senedir çeşitli hayvanlara baktık. Genişlik yakın zamanda tıpkı karacamız geldi. Onun birlikte tedavisini yapıp Valimize doğaya saldık. Bu dönemde haddinden fazla aşkın hayvanlara bakıyoruz. Kedi, köpeklere üstelik bakıyoruz. Burası etkili kendisine çalışıyor. Meydan hekimlerimiz var., onlar dahi köylerimize her an oradaki kocabaş hayvanlarla ilgileniyorlar” ifadelerini kullandı.

Share: