2023 Yılı Bütçesi TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonunda

CHP Grup Başkanvekili Açık Deniz Altay, “TBMM, üzerinde vesayet değil, endişe dahi kabul etmez. Cumhur Reisi de olsa TBMM’ye talimat veremez, vermemeli.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştayın, 2023 yılı bütçesi üzerinde milletvekilleri küçümseme aldı.

Altay, Meclisin, egemenliğin merkezi, milli iradenin tecelligahı olduğunu söyleyerek, “TBMM üstünde vesayet değil, endişe de akseptans etmez. Reisicumhur birlikte olsa TBMM’ye mir veremez, vermemeli. TBMM Başkanı, AK Öğür menşeli cins ama herkesin Meclis Başkanı olmalı; nesnel olmalı, parti aidiyetini, ilintisini infirak etmeli.” diyerek konuştu.

Milletvekillerinin itibar ve haysiyetinin korunmasının, Divan Başkanının görevi olduğunu tamlayan Altay, “10 bin dolar algı düzlük milletvekili kim? Bu, Türkiye’birlikte mevrut eski hep milletvekillerini itham altında bırakan bir tablo. Bunu iddia fail maatteessüf ülkenin İçişleri Bakanı. Böyle benzeri molekül mümkün mi?” ifadelerini kullandı.

Bu tam SELIM Tümen Trabzon Mebus Salih Cora’nın, Altay’a, “Saraydan servet alıp üstelik tümen kuran kimdi, onu açıklayın.” demesi üstüne tartışma çıktı.

Altay, “Utanmıyor musun, 10 bin dolar kayran saylav ihtimal birlikte sensin.” tepkisini gösterdi. Cora’nın, Altay’a, “Soysuz” karşılığını vermesi tartışmayı alevlendirdi.

Altay, ayağa kalkarak “Sen bana bittabi baskısız dersin, asabımı fesih.” diyerek bağırdı. Araya giren Tasrif ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmayan, Altay ve Cora’yı, “Birbirimizi eleştirebiliriz ama üslubumuza ilgi edeceğiz.” diyerek uyardı.

Konuşmasını sürdüren CHP Takım Başkanvekili Altay, “Görevde bulunduğunuz sürece YANLIŞSIZ Fırka rozetini unutmanız geçişsiz, TBMM Başkanı böyle tamam. Kulakları çınlasın, Hüsamettin Cindoruk fezlekeleri ferasetsiz gönderdi, ‘Bu müzakere Meclis’te yapıldı, buna fezleke veremezsin.’ diye fezlekeyi elinin tersiyle reddetme etti. Siz ‘Şu büyüklüğünde özet var.’ diyorsunuz. Hepimizin fezlekesi var. Sayın Genel Başkanın 27, benim 7 fezlekem var. Olsa hangi evet? Ihtilaf böyle baskılanmaz, uymazlık icraatla baskılanır.” görüşünü paylaştı.

“Yasama sorumsuzluğu meze ve oyları kapsıyor, davranışları kapsamıyor”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yerinden küçümseme alarak Altay’a cevap verdi.

Eski TBMM Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk’un, Heybet Güvenlik Mahkemesi başsavcısının, Divan Genel Kurulunda söylenen sözlerle ilişkin talebini iade ettiğini belirten Şentop, “Benim dönemimde birlikte elan sonraları da bire bir benzeri olay hiç yaşanmadı. Zira Genel Kurul salonundaki sözler imtiyaz değil teşri sorumsuzluğuyla ilişik.” dedi.

Şentop, teşri sorumsuzluğu kapsamında Meclise gönderilen fezlekenin bulunmadığını bildirdi.

CHP Kol Başkanvekili Altay, “Sayın Başbuğ, grup konuşmaları dahil mi?” sorusu üstüne Şentop, “Doğrudur, kol dahi anca ama meşveret apayrı, eylem bambaşka. Teşri sorumsuzluğu meze ve oyları kapsıyor; fiili durum, eylem, davranışları kapsamıyor.” bilgisini verdi.

“Meclisimiz çıktı sarayın bire bir noterine dönüştü”

HDP Diyarbakır Saylav Garo Paylan, “Meclisimiz artık sarayın bir noterine dönüştü. Mutedil Asya’dahi, Afrika ülkelerinde de meclisler gezdim. Orada bile meclisler var amma hükmü, etkisi bulunmayan, milletvekilinin bir itibarı namevcut. Oralarda biricik adam rejimleri, krallıklar var.” dedi.

Sedir Başkanının, milletvekillerinin itibarını korumakla sorumlu olduğunu anlatım eden Paylan, “Milletin itibarı yerlerde sürüklenirken sizi duymuyoruz, sesinizi çıkarmıyorsunuz. Manşet, milletvekillerine zulmederken ağzınızı açmıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

HDP Iğdır Milletvekili Sevgili Eksik’in, polis güçleri eliyle ayağının kırıldığını savunan Paylan, “Sedir Başkanı çıkıp ‘Bu saldırıyı kınıyorum. Kolluğun yaptığı atılım akseptans edilmez.’ diyemiyor. Bu elbet Sedir Başkanlığı?” ifadelerini kullandı.

“RTÜK üyeliği seçimi krize dönüştü”

İYİ Parti Kadro Başkanvekili Teadül Dervişoğlu ise bütçe teklifinin, ulus ile iktidarın ortada bağların koptuğunu kategorik gösterdiğini söyledi.

Dervişoğlu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), enflasyonu yüzde 83 oranında açıklarken bütçedeki yüzdelik 155’lik artışın neye bakarak hesaplandığını düşkünlük ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesinin peşi sıra yasamanın, kararnamelerle etkisizleştirildiğini doğacak süren Dervişoğlu, ” Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran bu büyük Meclisin büyüklük mekanizmasındaki eke işlevleri maalesef kişisel hırslara ve ihtiraslara feda edildi. Meclisin icra üzerindeki teftiş fonksiyonlarını fiilen namevcut sayan ve onun milletimiz adına kullandığı devredilemez bütçe hakkını üstelik elinden düz bu rejimin ve anlayışın bize göre miadı doldu.” görüşünü paylaştı.

Radyo ve Monitör Art Müesses (RTÜK) üyeliği seçiminin krize dönüştüğünü öne süren Dervişoğlu, “Tıpkısı RTÜK üyeliği AK Öğür’nin başını göğe erdirmeyecek, bizden çalınırsa de bizi yerin dibine sokmayacak.” dedi.

Dervişoğlu, RTÜK üyeliği seçimine müteveccih inatçı yaklaşımın, Meclisin süresince bulunduğu tolerans ortamına zarar ita ihtimali bulunduğuna değinerek, TBMM Başkanı Şentop’tan duruma müdahale etmesini istedi.

“Türk siyaseti ahlaki ve hukuki ayrımsız temizlenme dönemi yaşamalı”

MHP Konya Saylav Mustafa Kalaycı ise amacı ülkeye ve millete bakım olan siyasetin, ahlaki değerlerle bezenmesinin zorun olduğunu dile getirdi.

Temiz siyasetin saf toplum için ön şart olduğu düşüncesinden hareketle yasama faaliyetlerinin ve milletvekillerinin töre bilimi kavait kapsamında debi etmesinin temin edilmesi gerektiğini tamlayan Kalaycı, “Mebus dokunulmazlığı kamu vicdanının kabul edeceği akilane esaslara bağlanarak anlaşılan ahval dışında kaldırılmalı. Saylav bile olsa on paralık kimsenin cürüm el işi özgürlüğü bulunmayan, mamul taksirat hiç kimsenin yanına bırakılmamalı. Özellikle üstelik bölücülük, terör örgütlerine arkalama ve yataklık iddialarıyla ilgili düzenlenen fezlekeler derhal el işi konulmalı. Türk siyaseti aktöresel ve türel tıpkısı arınma dönemi yaşamalı. Bu ihtiyaç sistem ve hepimiz için uygulanan.” değerlendirmelerinde bulundu.

Kalaycı, MHP kendisine acul, enerjik, şeffaf, delege ve nitelikli tıpkı yasama sürecinin ortaya çıkarılmasını sağlayacak şekilde Meclis İçtüzüğünün gözden geçirilmesi gerektiğini değerlendirdiklerini kaydetti.

DÜRÜST Fırka Erzurum Saylav İbrahim Aydemir üstelik “Türbeyi ermiş markajcı bekçisidir. Biz ne büyüklüğünde mebusluk makamına akıllıca davranırsak orayı o kadar onore etmiş, yüksekte tutmuş oluruz, damarlı heyetiyle bize yansıyor.” dedi.

Benzeri milletvekilinin, imtiyaz aldıktan bilahare “Polise taşlama ederim, önüme gelene fırça atarım.” anlayışıyla cereyan edemeyeceğini vurgulayan Aydemir, “Milletvekili olmuşsan değişik terbiye üzere muamele etmek durumundasın, milleti kumar ediyorsun. Kaldı kim polis bizim insanımız. Onlar millet yerine bakım ediyor.” diye konuştu.

Sayıştaya çevrilmiş eleştirilere bile değinen Aydemir, “İşlerine geldiğinde Sayıştayın raporlarıyla bize bunca payanda atılıyor. Sayıştay bizim elimizde, emrimizde olsa böylesine raporları dercedilir mi? Gayrimümkün. Emreylemek ki değil. Hakkı söyleyelim, üs olsun, bizim aleyhimize olsun; iftira, yalan, dedikodu olmasın.” görüşünü paylaştı.

Komisyonda, TBMM, Amme Denetçiliği Kurumu ve Sayıştayın 2023 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Share: