Çocukların okula mutlu başlamaları hayatlarını olumlu etkiliyor

Medicana Sivas Hastanesi Eksper Psikoloğu Begüm Özkaya, çocukların okula mutlu başlamalarının hayatlarını müspet yönde etkilediğini belirtti.

Özkaya, yaptığı bağlanmış açıklamada, okul zamanı geldiğinde bazı çocukların toplumsal, akademik ve birey ruhsal gerilim altına girdiklerini vurguladı.

Çocukların stresle pekâlâ mücadele edeceklerini bilemedikleri için henüz ağırlık bir sürecin içine girdiklerini aktaran Özkaya, “Yaz tatili, stresli ve anksiyeteli ayrıntılar amacıyla şişman bir rahatlama dönemidir. Ekol zamanı geldiği ant çoğu yavru toplumsal, akademik, duygusal ruhsal gerilim altına girer. Ailesine mecbur ve evde geçenek geçirmeyi seven çocuklarda daha kalın tanıdık stres ve üzüntü, alelumum esas ve babadan terk etmek istememenin sonucunda meydana gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Çocukların okulda sıfır olma korkusunun önemine dikkati calip Özkaya, şunları kaydetti:

“Bu utanmak, çocuğun okula cebin bakış açısını inatçı yönde etkilemekte ve okula cebin ayrımsız tevakki etmek ve yara beslemesine illet olmaktadır. Akşamdan başlayan göden bulantıları, halsizlikler, boşamak bilmeyen düşünce ağrısı, mir ağrısı ve mir dönmesi kabil bahaneler türetirler. Okula yıpranmamış başlamış çocukların beraberinde ortaöğretim çağında birlikte bu soy bahaneler üreten öğrencilere sık sık rastlamaktayız ancak hangi eyvah kim bunların çoğu birlikte aileleri eliyle anlaşılmıyor ve müzaheret edilemiyor. Meslek kaygısı haiz dallar genellikle okulda bulundukları saatler ortamında esas veya babasının dahi onlarla alay malay olmasını isterler. Asıl yahut babasının gitmesi yerinde ağlama krizine girerler ve kesinlikle okulda kalmayı kabul etmezler. Derse odaklanmakta kalın calip bu torunlar öğretmeninin anlattıklarına uyarlanmış olamazlar. Bunlarla gelişigüzel çocuğun afiyet durumu da yaşadığı bu streste, okula istinas sürecinde iri ehemmiyet taşımaktadır. Zira çocukların, okula dimdik ve bahtiyar tıpkısı mebde yapması, tamam hayatlarını müspet yönde etkilemektedir.”

Velilere bile tavsiyelerde kâin Özkaya, bahanesi olan çocukların okuldan alınıp eve götürülmemesi gerektiğini belirtti.

Share: