Gidiş Geliş kazasında ölen milli cimnastikçi Maksat Canbaş’ın adı yaşatılıyor

Bolu’üstelik 28 yıl önceki trafik kazası sonucu 19 yaşında yaşamını yitiren milli cimnastikçi Gaye Canbaş’ın adı, doğduğu ve spora başladığı kentte cadde ve sokaklar ile spor salonunda yaşatılıyor.

Bolu’birlikte 1975 yılında dünyaya mevrut Canbaş, elan 7 yaşındayken öğretmenleri ile cimnastik antrenörlerinin dikkatini çekti.

Cimnastik okuluna revan Canbaş, evvel altın madalyasını 1986 yılında Macaristan’de yapılan Yaş Grupları Acun Şampiyonası’nda kazandı.

Spor kariyerine birer dünya ve Avrupa, 5 Balkan ve 11 Türkiye şampiyonluğu ile 70’ten fazla madalya sığdıran Canbaş, 6 Mayıs 1994’te gidiş geliş kazası sonucu 19 yaşında hayatını kaybetti.

Canbaş’ın ölümünden 10 dönme evvel Avustralya’birlikte katıldığı Dünya Gençler Şampiyonası’nda atlama beygirinde yaptığı hususi figür ise “Canbaş hareketi” yerine acun cimnastik literatürüne geçti.

Milli sporcunun cimnastik tarihine kızıl harflerle yazdırdığı ismi, Bolu’de bazı ana yol ve sokaklara verildi.

Ayrıca kentte Canbaş’ın adını haiz spor salonu, milli sporcunun izinden revan geleceğin sporcularının yetişmesine sülale sahipliği yapıyor.

Bacı Emine Canbaş: “Uğur, artık bir nice yavru için idol oldu”

Abla Emine Canbaş, AA muhabirine, kardeşinin trafik kazası sonucu er yaşta yaşamını yitirmesinin hem Türk sporu hem dahi cimnastik camiası amacıyla balaban bir kayıp olduğunu söyledi.

Kardeşinin spor yaşamında koca başarılar elde ettiğini dile getiren Canbaş, “10 yaşındayken Macaristan’birlikte yapılan ayrımsız konkur sonrasında Almanya’da tıpkısı dergide kendisinden ‘Şaşırtan Türk’ yerine bahsedildi. 19 almanak kısa yaşamına çok sayıda şampiyonluk ile onlarca madalya sığdırdı.” diye niteleyerek konuştu.

Canbaş, İsviçre’da yapılan Avrupa şampiyonasında kardeşinin mümasil arkadaşlarından Yunan sportmen Ioannis Melissanidis’in birinci olduğunu aktararak, “Melissanidis yarışma sonrası kardeşimi göremeyince o zamanın federasyon başkanına nerede olduğunu sormuş. Vefat ettiği öğrenince da ‘Amaç hem beceri açısından hem birlikte yabanlık açısından benden üstündü. Bu şampiyonluk onun hakkıdır.’ diye madalyasını bize gönderdi.” dedi.

Kardeşinin genişlik nazik sevincinin Türk bayrağını göndere çektirmek olduğunu anlatan Canbaş, “Uğur, ‘Acaba beni üstelik örnek algı sporcular tamam mu?’ derdi. Kendisini sunma haddinden fazla sevindiren ve gururlandıranın, madalya kazanmaktan haddinden fazla İstiklal Marşı’nın söylenmesi olduğunu söylerdi. Garaz, imdi birçok bala için idol oldu. Türk cimnastiğinde onun peşi sıra başarıdan başarıya koşan sporcular var.” ifadelerini kullandı.

Canbaş, kardeşine ve gidiş geliş kazalarında hayatını kaybedenlere Allah’tan yağmur dileyerek, “Trafik kazaları kurallara uymamaktan kaynaklanıyor. Kardeşim de ongun niyetiyle aracını kız arkadaşına vermeyip begayet ivinti yapmasalardı kaymakamlık gerçekleşmeyecekti. Çağrım; insanların ötede yordam yapmaktan dümbelek durması.” dedi.

Anne Hatice Canbaş: “Üzüntüm hafifliyor”

Ana Hatice Canbaş de oğlunun adının yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Oğlunu eş düz birçok sporcu yetiştiğini belirten Hatice Canbaş, “Onu o büyüklüğünde çokça seviyorlar ki… Kabristana anmaya geldiklerinde ifade ediyorlar evet sarhoş oluyorum. Üzüntüm hafifliyor. Trafikte dikkat edilirse kurallara uyulursa gidiş geliş kazaları imkânsız. Sistem dikkat etsin.” diye konuştu.

Bolu’de meydana gelen gidiş geliş kazasında Uğur Canbaş ve kız arkadaşı yaşamını yitirmiş, 3 can yaralanmıştı.

Share: