Bülent Kuşoğlu: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Geçtikten Sonra ‘Torba Kanun Gelmeyecek’ Denmesine Rağmen Başarılamadı

CHP Genel Komutan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu; AKP’nin hazırladığı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan ‘testis’ kanun teklifini eleştirdi. Kuşoğlu, “Özellikle ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra bu işlemler bitecek, torba yasa gelmeyecek, temas madde usulüne akıllıca olacak’ denmesine rağmen bu, benzeri kalem başarılamadı. Zımnında, altıncı dönemi yaşamamızın üstelik ayrımsız anlamı kalmamış oldu, ibret çıkarmıyoruz bilcümle bunlardan” dedi.

CHP Umumi Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu’nun dahi sıkça gündeme getirdiği Cesaret ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının faizlerinin silinmesi düzenlemesini dahi içeren husye kanunu teklifi görüşmeleri TBMM Cazibe Bütçe Komisyonu’nda zaman başladı. Toplantının başlangıcında görüntü alınmasının arkası sıra kameralar hariç çıkartıldı.

CHP Ankara Mebus Bülent Kuşoğlu, usule yönelik hezel aldı. Kuşoğlu, teklife ilgili ağırlık analizinin yapılmadığını; torba kanun teklifinin maliyetinin mahsus olmadığını söyledi.

Kuşoğlu; “Maatteessüf, bunca zamandan beri, hele ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra bu amal bitecek, torba yasa gelmeyecek, temas özdek usulüne uygun olacak’ denmesine karşın bu, bir tip başarılamadı. Nedeniyle, altıncı dönemi yaşamamızın dahi tıpkısı anlamı kalmamış oldu, öğüt çıkarmıyoruz bilcümle bunlardan. Gene benzeri husye kanun mevrut oldu, arızi maddeleriyle gelişigüzel 52 konu var. ve onlarca kanunla ilişkin bu maddeler. Tartı analizi namevcut, ağırbaşlılık analizi gelmedi şimdiye büyüklüğünde. Maliyet belli değil” eleştirisini yaptı.

“KOMİSYONA, TBMM’YE ASLINDA SAYGISIZLIKTIR. BASINA O BİLGİLERİ VERİYORLAR, BURADA BU BİLGİLER VERİLMİYOR, PAYLAŞILMIYOR”

Sokum yapılmadığına dahi ilgi calip Kuşoğlu şöyle konuştu:

“Burada hiç kimsenin bilgisi namevcut, grup başkanvekilleri izah yapıyorlar detayları orada söylüyorlar ama burada tek kimse Komisyona bu konuda bilgelik vermiyor. Bu, normal değil; bu Komisyona, TBMM’ye verilmeyen bilgilerin daha önceden birileri aracılığıyla paylaşılması akıllıca değil. Komisyona, TBMM’ye aslında saygısızlıktır. Basına o bilgileri veriyorlar, burada bu bilgiler verilmiyor, paylaşılmıyor. İlgili komisyonların görüşleri var, alınmamış onlar dahi. Birçok ait komisyon var, onların görüşlerinin de alınması gerekiyor, alınmamış. İlgili amme kuruluşlarının ve iz kuruluşlarının görüşleri alınmamış. Buraya mevrut rüfeka amma öncesinde o kuruluşların görüşlerini de alınmamış.”

TBMM’ye 17 Ekim’bile sunulacak ve daha sonrasında görüşmeleri başlayacak 2022 bütçe kanun teklifini hatırlatan Kuşoğlu, “Aynı dahi bütçe görüşmeleri öncesi geliyor. Bütçe görüşmeleri çok koca, bu periyot henüz üstelik ehemmiyet kazanmış vaziyette. Biliyorsunuz, bütçe görüşmeleri sırasında başka benzeri kanun görüşmesi yapılmaz” dedi.

PAYLAN: GEÇİM DERDİYLE İLGİLİ BU TORBADA ÇOKÇA BEŞ ALTI ÖZDEK VAR AMA AKP’NİN SEÇİM DERDİYLE İLGİLİ ÇOKÇA ÖZ VAR

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan birlikte toplantıda usule müteveccih saraka aldı. Paylan, şöyle konuştu:

“Şu anda yurttaşlarımızın antant derdiyle ilişik bu torbada çok bir iki özdek var amma AKP’nin seçim derdiyle ilgili çokça madde var. Şimdi, bu açıdan baktığımızda, bilfarz şu anda efsanevi üreticisi hayvanını yani benzin ineklerini kesime gönderiyor; bununla ilgilendiren kanun teklifi vermişiz, bununla ilgilenelim, bindi verelim. Fellah tarlasına tezek atamıyor. Çiftçinin desteklenmesi üzere bu konuda yasa teklifi vermişiz. Bunu gündeme almıyorsunuz. KYK borçlarının faizlerinin silinmesiyle ilgili tıpkı teklif var. Bizim birlikte tıpkısı şekilde KYK borçlarının bütününün silinmesiyle ilişik resülmal ve faizinin silinmesiyle ait teklifimiz var. Bunu gündeme almıyorsunuz.”

İYİ Öğür Erzurum Mebus Muhammet Naci Cinisli de şöyle konuştu:

“Madun komisyonlarda görüşülmesi gereken bazı maddelerin olduğunu görüyoruz, normalde bizim komisyonumuza direkt gelmemesi gereken maddelerin esasen aracısız bize mevrut olduğunu görüyoruz. Bunu da tıpkı eksiklik adına görüyorum. Sayıştay raporlarında kaydedilen bulguların düzeltilmesine çevrilmiş tıpkı faaliyet tekrar namevcut. Alelhusus 21’inci maddede bununla ilgili haddinden fazla cesim tıpkısı şaibe olduğunu görüyorum” dedi.

Share: